Prevádzkovateľ bankomatov reaguje: Niet dôkazu, že sa vírus prenáša na peniazoch

, Euronet Worldwide Foto: SITA/AP

Hoci väčšina štátnych organizácií odporúča bezkontaktné platby, doteraz nie je dôkaz, že sa vírus prenáša na bankovkách. Podľa WHO ide o nedorozumenie.

Panika okolo koronavírusu sa dotkla aj platieb hotovosťou. "Strach ľudí z prenosu nákazy bankovkami vznikol nedorozumením," hovorí Fadela Chaibová, tlačová hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie.

K dezinformácii došlo pravdepodobne nesprávnou interpretáciou informácií v britskom denníku The Guardian. "Aby bankovka mohla preniesť akýkoľvek vírus, museli by ste ju vybrať z peňaženky a použiť ako vreckovku. Kovové mince sú tiež pre vírusy veľmi nehostinným prostredím," upozorňuje Christine Tait-Burkardová, expertka na infekcie a imunitu z univerzity v Edinburghu. "Vírus potrebuje živú bunku, aby sa udržal aktívny. Na akomkoľvek neživom povrchu prežije len chvíľu," dopĺňa profesor Mariano Esteban zo španielskeho Národného centra pre biotechnológie.

Plošné odporúčania používať výhradne bezkontaktné platby môže znamenať riziko. A hoci na to upozorňuje prevádzkovateľ bankomatov Euronet, je jasné, že nie každý môže platiť bezkontaktne. Využívať na platbu smartfóny, alebo platobné karty sa rozhodli hlavne mladší ľudia z veľkých miest. Štátom odporúčané bezkontaktné platby by mohli citeľne zasiahnuť obyvateľov menších obcí, kde sa väčšinou nedá platiť kartou, a seniorov, ktorí sú zvyknutí platiť hotovosťou.

Niektorí živnostníci navyše práve teraz požadujú, aby zákazníci platili v hotovosti z jednoduchého dôvodu. Keď zákazník zaplatí kartou, trvá to niekoľko dní, kým peniaze pristanú na účte, čo v čase problémov s likviditou nie je nič žiadané. Navyše platby kartou sú spojené s poplatkami prevádzkovateľom platobných systémov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy