Svetová ekonomika tento rok vzrastie len o 0,4 %

S&P Global Ratings zhoršila svoju prognózu expanzie globálnej ekonomiky v tomto roku. Podľa agentúry šok spôsobený pandémiou nového koronavírusu tlačí rast smerom k nule.

S&P Global Ratings zhoršila svoju prognózu expanzie globálnej ekonomiky v tomto roku. Podľa agentúry šok spôsobený pandémiou nového koronavírusu tlačí rast smerom k nule. Na budúci rok však S&P očakáva prudké zotavenie.
„Vzhľadom na pokračujúci mimoriadny dopad pandémie koronavírusu na ekonomickú aktivitu a finančné trhy sme znížili predpoveď globálneho rastu v tomto roku len na 0,4 %, s oživením na 4,9 % v roku 2021,“ napísal vo svojej analýze hlavný ekonóm S&P Paul Gruenwald. „Pokles aktivity bude veľmi strmý,“ dodal.
Taký slabý rast, ako predpovedá S&P, nezaznamenala svetová ekonomika od kolapsu v roku 1982, keď dosiahol 0,43 %, čo bola najhoršia recesia od Veľkej hospodárskej krízy z rokov 1929 až 1933.
Gruenwald ešte pred dvomi týždňami počítal v tomto roku s expanziou svetovej ekonomiky o 1 % až 1,5 %. Pred vypuknutím pandémie S&P očakávala nárast o 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy