Koronakríza má akútny vplyv na európsku ekonomiku

Šéf talianskej banky UniCredit Jean-Pierre Mustier počíta s akútnymi vplyvmi tzv. koronakrízy na európsku ekonomiku. „Veľkosť škôd budú závisieť od trvania a rozsahu reštrikcií,“ povedal Mustier v rozhovore pre denník La Stampa.
„Veľká časť globálnej ekonomiky pokračuje spomaleným tempom, časť sa zastavila. Musíme sa pripraviť na najhoršie. A najhoršie sa už deje v tejto chvíli,“ uviedol Mustier.
„Európska centrálna banka prijala veľmi silné opatrenia, aby zabezpečila likviditu na trhu. To bol dôležitý krok z pohľadu menovej politiky. Banky boli vyzvané, aby zmrazili výplatu dividend, aby mali k dispozícii kapitál na podporu ekonomiky,“ povedal Mustier.
Taliansko podľa neho musí zdvojnásobiť garancie pre firmy. „Treba sa postarať o to, že firmy budú môcť profitovať s vysokej likvidity, ktorú uvoľnila ECB.“ Je jasné, že opatrenia, ktoré prijala talianska vláda na podporu ekonomiky a zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu, spôsobia zvýšenie verejného dlhu. Mustier dodal, že aktuálne je najpotrebnejšia podpora pre malé a stredné firmy. „Tie sú základom blahobytu našej krajiny.“

Súvisiace články

Aktuálne správy