Švédska ekonomika klesne tento rok pravdepodobne o 4 %

Švédska ekonomika klesne tento rok v dôsledku krízy spojenej s pandémiou nového koronavírusu pravdepodobne o 4 %. Uviedla to v utorok ministerka financií Magdalena Anderssonová, podľa ktorej sa tak ekonomika dostane do situácie podobnej tej po nástupe svetovej finančnej krízy pred viac než 10 rokmi.

Švédska vláda zaviedla viacero opatrení na podporu ekonomiky vrátane dotácií v prípade skrátenia pracovného času, daňových úľav, úverových garancií a zjednodušenia pravidiel pri podávaní žiadostí o podporu. Napriek tomu Anderssonová varovala, že ekonomiku čakajú ťažké časy.
"Očakávame pokles ekonomiky a rast nezamestnanosti v takom rozsahu, aký sme od finančnej krízy nezaznamenali," povedala Anderssonová pre médiá. Ako dodala, súčasnej hospodárskej kríze sa nikto nevyhne.
Ministerka očakáva, že tohtoročný pokles ekonomiky bude približne v rozsahu, aký Švédsko evidovalo v roku 2009, keď hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 4,2 %. Bol to najväčší pokles švédskej ekonomiky za 50 rokov.
Anderssonová však verí, že po prudkom poklese bude nasledovať rýchle zotavenie. V roku 2021 predpokladá rast švédskej ekonomiky o 3,5 %. "Už v 2. polroku tohto roka počítame so zotavovaním ekonomiky," povedala, pripustila však, že vývoj sa nedá presne odhadnúť.
Odhad ministerstva financií je rovnaký, aký nedávno zverejnila banka Swedbank, ktorá tiež počíta s tohtoročným poklesom ekonomiky o 4 %. Prognóza banky SEB je optimistickejšia a očakáva pokles ekonomiky na úrovni 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy