Žiadna izolácia: Švédsky model predstavuje uvoľnenejšiu koronavírusovú stratégiu

, CNBC;NYT Foto: SITA/AP

Na rozdiel od svojich susedov Švédsko neuzatvorilo svoje hranice ani nezavrelo svoje školy či firmy, ani nezakázalo zhromaždenie viac ako dvoch ľudí, tak ako to je napríklad v Spojenom kráľovstve a Nemecku.

Zatiaľ čo zvyšok Európy ukladá prísne obmedzenia pre verejný život a uzatvára hranice a podniky, Švédsko pristupuje k prepuknutiu koronavírusu uvoľnenejšie. Tamojšia agentúra pre verejné zdravie zaviedla zreteľne odlišný prístup k pandémii, pričom dôverovala verejnosti, že prijme dobrovoľné, miernejšie opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu. Tento zdanlivo voľnejší prístup vzbudil kritiku skupiny epidemiológov, ako aj ďalších krajín, ktoré izolujú verejný život s cieľom obmedziť ohnisko nákazy.

Hlavným epidemiológ Agentúry pre verejné zdravie a kľúčová osoba pre boj Švédska s koronavírusom, Anders Tegnell, je presvedčený, že hoci stratégia jeho krajiny na boj proti vírusu je iná, cieľ zostáva rovnaký. „Domnievam sa, že v podstate všetky európske krajiny sa snažia robiť to isté – snažíme sa čo najviac spomaliť šírenie, aby sme udržali zdravotnú starostlivosť a fungovanie spoločnosti … a ukázali sme niekoľko rôznych metód. Švédsko prešlo väčšinou na dobrovoľné opatrenia, pretože sme takto zvyknutí pracovať,“ dodal Tegnell. "A máme dlhoročnú tradíciu, že to funguje celkom dobre."

Švédsko má 3 700 potvrdených prípadov koronavírusu a zaznamenalo 110 úmrtí. Naopak, Taliansko, epicentrum vypuknutia Európy, má takmer 100 000 prípadov a viac ako 10 000 úmrtí, podľa nedeľňajších údajov. Španielsko, druhá najviac zasiahnutá krajina v Európe, má takmer 80 000 potvrdených prípadov a 6 500 úmrtí. Spojené kráľovstvo už zaznamenalo takmer 20 000 prípadov a 1 228 úmrtí na vírus.

"Vývoj v miere infekcie a úmrtnosti je vo Švédsku menej strmý ako v mnohých krajinách a to je presne to, čo sa snažíme dosiahnuť," uviedol Tegnell a dodal, že prieskumy verejnej mienky ukázali, že švédska verejnosť je celkovo naklonená prístupu agentúry. Tegnell však nevylúčil prísnejšie opatrenia v prípade prudkého nárastu prípadov. Tento víkend premiér Stefan Löfven uviedol, že ak sa prepuknutie choroby zhorší, môže dôjsť k izolácii Štokholmu, ale o týchto opatreniach sa v súčasnosti nehovorí. Predtým trval na tom, že úspešný boj proti šíreniu vírusu do značnej miery závisí od individuálneho postoja.

Švédsko sa úplne neodchýlilo od zvyšku Európy. Podobne ako susedné krajiny, švédska vláda obhajuje prácu z domu, a ak je to možné, vyhýbať sa cestovaniu, starším ľuďom sa odporúča vyhnúť sa sociálnemu kontaktu. O reštauráciách, baroch, kaviarňach a nočných kluboch sa hovorí, že ponúkajú iba službu sedenia pri stole. A v nedeľu sú zakázané zhromaždenia viac ako 50 ľudí (krajina pôvodne pozastavila zhromaždenia viac ako 500 ľudí). Uzavrela tiež univerzity a vysoké školy, ale školy pre študentov mladších ako 16 rokov zostávajú otvorené.

"Okrem zrejmých vplyvov sociálnych médií si myslím, že ak by presadili tvrdšie iniciatívy ako ostatné krajiny, bolo by to viac paniky," uviedol Tom, Angličan pracujúci v Štokholme v oblasti stavebníctva. "Ľudia boli ústretoví voči malým zmenám vo svojom živote, aby pomohli zastaviť šírenie, a boli si navzájom veľmi nápomocní … Aby som bol úprimný, Švédsko sa správalo presne tak, ako by som očakával, že sa Švédi budú správať."

Obyvatelia Štokholmu uznali, že v meste došlo k poklesu aktivity, a napriek tomu spoločenský život pokračuje. "Či je švédska stratégia založená na vede, neochote obmedzovať slobodu ľudí alebo na dôvere, že občania budú robiť to, čo je potrebné, mi vôbec nie je jasné,“ hovorí učiteľ jednej zo škôl v Štokholme.

Či už s obmedzeniami alebo bez nich,  švédska ekonomika neunikne dopadom krízy. Švédska banka minulý týždeň predpovedala, že v roku 2020 sa ekonomika krajiny scvrkne o 4 %. "Pokles švédskej ekonomiky je širší a rýchlejší ako v období finančnej krízy. Nezamestnanosť dosiahne už v lete 10 %, a to aj napriek bezprecedentným fiškálnym stimulom,“ uviedla vo svojej správe. "Väčšina odvetví švédskej ekonomiky krváca. V sektore služieb je niekoľko spoločností úplne bez dopytu, pretože opatrné domácnosti sa izolovali. Výroba zápasí s prerušenými dodávateľskými reťazcami a klesajúcim dopytom.“

Švédska vláda uviedla, že jej cieľom je obmedziť šírenie infekcie v krajine a vplyv na kritické služby, a zaviedla niektoré opatrenia na obmedzenie ekonomického dopadu vírusu. Minulý týždeň oznámila balík pomoci pre malé a stredné podniky a vyhlásila, že zaručí 70 % nových pôžičiek, ktoré banky poskytnú firmám, ktoré sa do finančných problémov dostali kvôli vírusu. Taktiež dočasne znížila príspevky na sociálne zabezpečenie.

NYT citujú Elisabeth Hatlemovú, ktorá vlastní hotel a je rada, že vláda nenariadila uzavretie podobných služieb. Zároveň ale hovorí, že sa jej nepáči, že uprostred pandémie posiela do školy svoje deti. Zámerné utlmenie ekonomiky by teda pre jej rodinu bolo pohromou. Na druhej strane sa však aj ona obáva toho, ako súčasný experiment skončí. A dodáva, že sa jej nikto nepýtal, či sa ho vlastne chce zúčastniť.

Súvisiace články

Aktuálne správy