Produkcia čínskeho priemyslu sa po uvoľnení reštriktívnych opatrení zotavila

Index nákupných manažérov (PMI) v čínskom priemysle podľa údajov štatistického úradu poukázal na rast odvetvia po tom, čo sa minulý mesiac prepadol na rekordné minimum.

Priemyselná výroba v Číne sa v marci zotavila. Vďaka uvoľneniu opatrení proti epidémii koronavírusu stále viac firiem postupne obnovuje prevádzku. Index nákupných manažérov (PMI) podľa údajov, ktoré zverejnil v utorok čínsky štatistický úrad, posilnil na 52 bodov z februárových 35,7 bodu. Po rekordnom prepade z minulého mesiaca sa opäť dostal nad hranicu 50 bodov, ktoré oddeľuje pokles aktivity od rastu. Čínska federácia logistiky a nákupov, ktorá spolupracuje pri vytváraní indexu, však upozorňuje, že druhá najväčšia svetová ekonomika naďalej čelí výzvam. Najnovšie dáta „neznamenajú, že ekonomická aktivita sa úplne zotavila“, uviedla organizácia.

Produkcia sa vrátila na takmer štandardnú úroveň v odvetviach s dominantným vplyvom štátu, akým je napríklad oceliarstvo. Automobilový priemysel a ďalší výrobcovia v súkromnom sektore však naďalej tlmia svoje výrobné kapacity. Návrat do normálu bude závisieť od tempa obnovy dodávateľských reťazcov, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy