Podľa Svetovej banky sa rast ekonomiky Ázie v tomto roku zmenší na 2,1 % z vlaňajších 5,8 %

Ekonomika Číny sa podľa základnej prognózy banky v tomto roku pre pandémiu spomalí na 2,3 % z minuloročných 6,1 %.

Svetová banka odhaduje, že pandémia koronavírusu spôsobí v tomto roku výrazné spomalenie ekonomiky Číny a iných ázijsko-tichomorských krajín. Podľa základnej prognózy banky, ktorá ráta s oživením ekonomiky v lete, sa rast hospodárstva regiónu v tomto roku zmenší na 2,1 percenta z vlaňajších 5,8 percenta. Podľa horšieho scenára, ak by negatívny vplyv epidémie trval aj v budúcom roku, by ekonomika ázijsko-tichomorského regiónu v tomto roku klesla o 0,5 percenta. Išlo by o jej najslabší výkon od ázijskej finančnej krízy z rokov 1997-98.

V prípade Číny základná predpoveď Svetovej banky ráta so spomalením hospodárskeho rastu z vlaňajších 6,1 percenta na 2,3 percenta v tomto roku. Podľa horšieho scenára sa môže ekonomický rast Číny v tomto roku takmer zastaviť, keďže hospodárstvo krajiny by posilnilo iba o nepatrných 0,1 percenta.

Svetová banka sľubuje, že poskytne finančnú podporu v sume 14 mld. USD prostredníctvom rýchleho balíčka, aby posilnila reakciu rozvojových krajín na pandémiu. Medzinárodný menový fond uviedol, že v prípade nutnosti poskytne celé svoje zdroje na úvery v sume 1 bil. USD, aby podporil krajiny postihnuté koronavírusom.
(1 EUR = 1,1034 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy