Talianska ekonomika prichádza o tri miliardy eur denne

Talianske priemyselné združenia varujú pred hlbokou recesiou v krajine. Pre prerušenie výroby v dôsledku šírenia sa nového koronavírusu stráca talianska ekonomika tri miliardy eur denne.
„Taliansko potrebuje minimálne 200 miliárd eur, aby spoločnosti mohli vyplácať mzdy a mali dostatok likvidity,“ povedal pre tamojšie médiá prezident priemyselného združenia Unindustria Filippo Tortoriello.
Taliansky minister pre európske záležitosti Enzo Amendola kritizuje nedostatočnú spoluprácu v rámci Európy. „Žiadame konkrétne opatrenia. V Európe chýba politická reakcia, aby podporila nový štart pre hospodárstvo,“ povedal v rozhovore pre televíznu stanicu Rainews24.
Ekonomický inštitút Prometeia očakáva v tomto roku pokles talianskeho hrubého domáceho produktu (HDP) o 6,5 %, i keď už budúci rok by mala krajina zaznamenať rast 3,3 % a 1,2 % v roku 2022. Podľa jeho analýzy opatrenia vlády len vo veľmi obmedzenom rozsahu podporia dopyt. Štátny deficit by mal na konci tohto roka dosiahnuť 6,6 % HDP a zadlženie až 150 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy