Odložené splátky úverov nemusia banky v USA evidovať ako negatívne položky

Päť najväčších amerických bánk súhlasilo s dočasným pozastavením splátok hypotekárnych pôžičiek

Americké banky v rámci legislatívnych opatrení v reakcii na pandémiu koronavírusu získali regulačné zmeny, ktoré im umožnia poskytovať ďalšie úvery bez poškodenia ich bilancií. Veľkým problémom v terajšej kríze je to, že fyzické osoby a firmy, ktoré pravidelne splácajú dlhy, náhle nemajú príjmy v dôsledku karantén. Banky sa snažia odkladať splátky, ale takéto zmeny sa zvyčajne negatívne prejavujú na bilancií peňažných ústavov. Na základe nových opatrení banky, ktoré menia splátky pre jednotlivcov a firmy, ich nemusia hneď evidovať ako straty.

Navyše menšie banky s aktívami pod 10 mil. USD môžu dočasne znížiť objem kapitálu, ktorý musia mať, aby plnili regulačné požiadavky. Zmena je malá, ale organizácie bánk hovoria, že to peňažným ústavom dá priestor na poskytovanie ďalších pôžičiek.

Päť najväčších amerických bánk súhlasilo s dočasným pozastavením splátok hypotekárnych pôžičiek na obytné nehnuteľností v prípade ľudí postihnutých koronavírusom. Wells Fargo, US Bank, Citi a JP Morgan Chase umožnia odloženie splátok o tri mesiace. Bank of America súhlasí s odložením splátok o jeden mesiac, ale jej hovorca Bill Halldin povedal, že banka neobmedzuje ponuku na 30 dní a odkladanie splátok bude posudzovať na mesačnej báze.

Súvisiace články

Aktuálne správy