Medziročný rast maloobchodného predaja v Británii sa vo februári zastavil

Medziročný rast maloobchodného predaja v Británii sa vo februári zastavil. V medzimesačnom porovnaní februárové tržby nečakane klesli. Ukázali to vo štvrtok najnovšie údaje štatistického úradu ONS.
Februárové údaje sú najslabšie za takmer sedem rokov, a to sú ešte z obdobia pred zavedením obmedzení na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Britské obchody tak očakávajú najväčší pokles tržieb za uplynulých desať rokov.
Podľa ONS maloobchodný predaj vo februári 2020 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka stagnoval po náraste 0,9 % v januári. To bolo prvýkrát, čo tržby prestali rásť, od marca 2013, keď Britániu zasiahla najväčšia nádielka snehu za 30 rokov. Februárový výsledok zaostal aj za odhadmi analytikov, ktorí počítali so zvýšením tržieb o 0,8 %.
V medzimesačnom porovnaní maloobchodný predaj v marci klesol o 0,3 %, čo ostro kontrastuje s jeho nárastom o 1,1 % v januári. Analytici pritom odhadovali, že februárové tržby stúpnu o 0,2 %.
Vyhliadky britských maloobchodníkov sú pochmúrne. Zvlášť mimo potravinárskeho sektora, ktorý zaznamenal dočasný prudký nárast dopytu, pretože si Briti vytvárajú zásoby pre prípad, že budú musieť zostať doma.
Thomas Pugh, ekonóm poradenskej spoločnosti Capital Economics, varuje, že v apríli by mohli maloobchodné tržby klesnúť až o 30 %. V marci by mohol podľa neho maloobchodný predaj stagnovať, pretože výnimočne silný predaj potravín môže vykompenzovať slabé výsledky iných obchodov.
Konfederácia britského priemyslu CBI v stredu (25. 3.) uviedla, že maloobchodníci očakávajú na budúci mesiac najväčší pokles tržieb od apríla 2009. CBI však uskutočnila tento prieskum ešte pred zavedením obmedzení a zatvorením väčšiny obchodov okrem vybraných predajní so základnými položkami.

Súvisiace články

Aktuálne správy