Krvavá nedeľa, čierny pondelok: Panický výpredaj spôsobil jeden z najdivokejších dní na globálnych trhoch

, Bloomberg;ČTK Foto: SITA/AP

Najväčší kolaps cien ropy od roku 1991. K tomu prepad rizikových aktív, prudký nárast indexu nestálosti trhov a masívne presuny peňazí do štátnych dlhopisov. Obchodníci museli premýšľať, ako vojna okolo cien ropy a rýchlo sa šíriaci nákaza ovplyvnia globálnu ekonomiku, firmy a geopolitiku. Informuje agentúra Bloomberg.

Analytik trhu s ropou Čang Čchen-feng z čínskeho hedžového fondu Shanghai Youlin Investment Management minulú noc toho veľa nenaspal. Vedel síce, že rozhodnutie Saudskej Arábie začať cenovú vojnu s Ruskom dá ropnému trhu ranu, ale pokles o 30 percent prišiel ako tvrdý úder. "Bolo to šokujúce," hovorí Čang. "Bolo to historické," dodal.

Šok sa rýchlo prelial aj na ostatné trhy. Výnos desaťročných dlhopisov americkej vlády po prvýkrát klesol pod 0,5 percenta. Meny citlivé na ropu sa prepadli a mexické peso oslabilo skoro o šesť percent. Akcie v USA hneď v úvode odpísali sedem percent, takže burzy prerušili obchodovanie. Európske akcie boli za japonskými na ceste k medvediemu trhu, ako sa hovorí situácii, keď indexy zostúpia z maxima aspoň o 20 percent.

V niektorých miestnostiach, kde pracujú obchodníci, v Tokiu panovalo desivé ticho. "Je to skoro ako keby všetci boli spoločne hypnotizovaní, ceny idú dole a zostup nedokáže nikto zastaviť," hovorí obchodník s dlhopismi v spoločnosti Monex Cutomu Soma. Na trhu sa pohybuje dosť dlho na to, aby zažil takzvaný čierny pondelok v roku 1987. "Je to už dávno, čo som videl takýto výpredaj," hovorí. "Ale nekričí sa tu cez celú miestnosť, ani sa tu nehádžu uteráky do ringu ako za starých čias. Možno je to aj tým, že som obklopený inou generáciou," dodáva.

Prudké turbulencie sa vzápätí rozšírili na menové trhy. Austrálsky a novozélandský dolár zamierili prudko dole, aj keď potom straty čiastočne zmazali. Japonský jen výrazne posilnil, nórska koruna zamierila opačne a výrazne oslabila.

V Tchaj-peji, kde inak pomerne pokojný index, klesol o viac ako tri percentá. Dvaja manažéri fondov zvolili úplne odlišný prístup. Sean Lee zo spoločnosti Shin Kong Investment Trust rýchlo preskupil zloženie firiem vo svojom portfóliu. Povedal, že musí konať rýchlo, pretože "je ťažké povedať, čo bude ďalej". Hiroki Lu zo spoločnosti SinoPac Securities Investment Trust naopak plánuje, že radšej počká a až následne urobí väčšie presuny. "V takejto situácii nemá zmysel monitorovať trhy. Sú príliš nestabilné a investori priveľmi panikária," vysvetlil.

Ďalšiu neistotu vniesla do situácie kvôli koronavírusy povinne nariadená práca z domu, ku ktorej pristúpili finančné spoločnosti. "Keď pracujete doma bez kolegov, ste viac nervózny, pretože ste sami," hovorí vedúci investičnej stratégie a hlavný ekonóm spoločnosti AMP Capital Investors Shane Oliver.

Niektorí investori ale návrat volatility vítajú. Chris McGuire z fondu Phalanx Japan AustralAsiaMulti-strategy Fund so sídlom v Chicagu povedal, že jeho stávky na japonské konvertibilné dlhopisy sa konečne začali znova vyplácať. "Covid-19, aspoň zatiaľ, predstavuje udalosť typu čierna labuť, o ktorej si trhy nikdy nemyslel, že by mohla nastať," poznamenal. Ako čierna labuť sa vo finančnom svete označuje veľmi vzácna udalosť, ktorú spravidla nemožno predvídať a ktorá máva katastrofálne dopady na ekonomiku.

Podobne to vidí aj vedúci správy aktív z dubajského fondu Daman Investments Ali Adu. Do kancelárie dnes prišiel skôr ako zvyčajne, aby mohol v prípade potreby rýchlo investovať. "Hoci trhy padajú a volatilita prudko stúpa, pozorne sledujeme možné investičné príležitosti," povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy