Koronavírus zasiahol aj trh s bytmi v Bangkoku

Trh s bytmi v Bangkoku, ktorý bol kedysi obľúbeným cieľom čínskych investorov, prežíva zlé časy, keďže epidémia koronavírusu drží kupujúcich ma míle ďaleko.
Realitná agentúra Agency for Real Estate Affairs odhaduje, že cudzinci sa budú v roku 2020 podieľať len 10 % na nákupe nehnuteľností v Bangkoku, čo je citeľný pokles z 25 % pred dvoma rokmi. Čínski kupci pritom tvorili väčšinu zahraničných záujemcov, ale v súčasnosti im v tom bránia cestovné obmedzenia a v dôsledku epidémie aj nepriaznivé ekonomické vyhliadky.
Sopon Pornchokchai, prezident agentúry, sa domnieva, že dopyt po nehnuteľnostiach zo strany cudzincov môže byť v prvej polovici roka takmer nulový. Dodal, že v Bangkoku a jeho okolí je 100.000 voľných bytov. „Budeme sa musieť spoľahnúť na miestnych kupujúcich, ale nebude to ľahké.“
Thajská banka uvoľnila pravidlá poskytovania hypotekárnych úverov s cieľom povzbudiť domácich kupcov, ale developeri sú opatrní. Napríklad Naporn Sunthornchitcharoen, generálny riaditeľ hlavného thajskej stavebnej firmy Land & Houses, minulý mesiac uviedol, že jeho spoločnosť má „obavy“ o segment bytov.
Zahraničný dopyt však začal stagnovať ešte predtým, ako sa v Číne objavil koronavírus. A vyhliadky thajskej ekonomiky, ktorá je závislá od obchodu a cestovného ruchu, sa pritom zhoršili v dôsledku posilnenia meny v roku 2019 a americko-čínskeho obchodného sporu.
Spoločnosť Land & Houses tento rok neplánuje postaviť žiadne nové byty. Ďalší developer, Singha Estate, je „veľmi opatrný v súvislosti s nákupom pozemkov pre obavy z nadmernej ponuky nehnuteľností v určitých lokalitách“.
Spomalenie sektora nehnuteľností je tak ďalším z rady problémov, ktorým čelí thajské hospodárstvo v roku 2020. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny sa môže v tomto roku spomaliť až na 1,5 %, čo bude jeho šesťročné minimum, uviedla minulý týždeň vo svojej prognóze vládna agentúra.
Podľa thajskej divízie spoločnosti Colliers International Group, thajskí stavbári prinesú na trh v Bangkoku v 1. štvrťroku 2020 približne 6000 nových bytov, o 40 % menej ako v predchádzajúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy