Šírenie koronavírusu by mohlo tento rok znížiť rast nemeckej ekonomiky

Prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v piatok varoval, že šírenie koronavírusu COVID-19 by mohlo tento rok znížiť hospodársky rast Nemecka, keďže vírus zasiahol dodávateľské reťazce a aj turisti zostávajú doma.
Weidmann na tlačovej konferencii v centrále Bundesbank vo Frankfurte nad Mohanom skonštatoval, že COVID-19 „predstavuje ďalšie riziko“ pre ekonomiku. A na základe aktuálnych informácií očakáva, že sa toto riziko do istej miery „zhmotní“.
Aj tempo hospodárskeho rastu Nemecka za celý rok 2019 „by mohlo byť o niečo nižšie, ako predpovedali experti banky vlani v decembri“, uviedol Weidmann, ktorý zároveň pripomenul, že takéto prognózy sú „spojené s veľkou neistotou“. Bundesbank v decembri tiež predpovedala, že v tomto roku vzrastie nemecká ekonomika o 0,5 %.
Weidmann je zároveň členom rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Predstavitelia ECB už oznámili, že pozorne sledujú šírenie vírusu v ekonomike eurozóny, ktorá je už pod tlakom pre napätie v medzinárodnom obchode a vyčerpávajúce rokovania o brexite so Spojeným kráľovstvom. Vedenie banky však naznačilo, že ešte nie je pripravené znížiť úrokové sadzby, aby podporilo hospodárstvo euroregiónu.
Investori predpovedajú, že ECB do septembra zníži úrokové sadzby o 0,1 percentuálneho bodu na -0,6 %.
Weidmann už predtým varoval pred príliš dlhým držaním úrokových sadzieb ECB na rekordne nízkej úrovni, keďže by to mohlo ublížiť bankám v regióne a udržiavať nažive neproduktívne „zombie“ firmy.
„Je jasné, že súčasná nízka úroveň úrokových sadzieb nemôže trvať donekonečna,“ povedal Weidmann, podľa ktorého ECB nemôže stratiť z dohľadu ukončenie príliš voľnej menovej politiky, keďže so sebou prináša „riziká a vedľajšie účinky“.

Súvisiace články

Aktuálne správy