Podnikatelia očakávajú od budúcej vlády najmä nastolenie spravodlivosti

Podnikatelia podľa Združenia podnikateľov Slovenska často čelia zaujatosti zo strany policajtov, prokurátorov alebo sudcov.

Podnikatelia očakávajú od budúcej vlády najmä nastolenie elementárnej spravodlivosti. Uviedlo to na svojom zasadnutí vo štvrtok 27. februára v Bratislave Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS). Zdôraznilo, aby o súdnych rozhodnutiach nerozhodovali peniaze, nátlak či iné spôsoby ovplyvňovania, ale rozhodovalo sa nezaujato. „Združenie podnikateľov Slovenska považuje túto tému za jeden z rozhodujúcich aspektov zlepšenia podnikateľského prostredia u nás,“ uviedol v tlačovej správe prezident ZPS Ján Oravec.

„Ako ukázali prepisy komunikácie obvinených v rôznych kauzách, bežnými praktikami sa u nás stali korupcia, kupovanie sudcov, ovplyvňovanie polície, prokuratúry a súdov mafiánskymi štruktúrami. To sú aj kľúčové príčiny nespravodlivosti, ktorú cítia nielen občania, ale aj podnikatelia,“ dodal Oravec. Ako konštatovali viacerí členovia Generálnej rady ZPS, často sa o nej presviedčajú na vlastnej koži, keď čelia zaujatosti zo strany policajtov, prokurátorov či sudcov, pretože ich protistrana si v obchodných sporoch dokáže tieto zložky nakloniť na svoju stranu nečestnými praktikami. Tieto praktiky často existenciálne ohrozujú nielen podnikanie, ale aj osobný, resp. rodinný život.

Združenie podnikateľov Slovenska je prvé záujmové združenie súkromných podnikateľov v modernej histórii Slovenska. Vo svojej činnosti okrem iného presadzuje priority ako ochrana podnikateľského stavu pred masívnym obmedzovaním podnikateľských práv a slobôd v dôsledku neustále narastajúcej regulácie, obnovenie rešpektu výkonnej a zákonodarnej moci voči princípu ochrany súkromného vlastníctva či postavenie záujmov domácich podnikateľov, vrátane rodinných firiem, do centra pozornosti vlády, zohľadňovanie ich zásadného ekonomického a sociálneho významu, presadzovanie záujmov slovenských podnikateľov v Európskej únii, schválené Snemom ZPS pre rok 2020.

Upozorňujeme odberateľov, že na niektoré správy, ktoré dnes odvysiela agentúra SITA, sa môže vzťahovať moratórium, ktoré upravuje zákon o volebnej kampani. Je na zvážení odberateľov, či do skončenia moratória tieto správy použijú.

Súvisiace články

Aktuálne správy