Koronavírus bude mať na ekonomiku pravdepodobne väčší vplyv než SARS

Amsterdam/Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Epidémia nového koronavírusu bude mať na svetovú ekonomiku pravdepodobne väčší vplyv než epidémia SARS pred zhruba 20 rokmi.

Amsterdam/Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) – Epidémia nového koronavírusu bude mať na svetovú ekonomiku pravdepodobne väčší vplyv než epidémia SARS pred zhruba 20 rokmi. Povedal to vo štvrtok člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Klaas Knot.
Ako uviedol, aj keď je zatiaľ príliš skoro na presné hodnotenie vplyvu šírenia koronavírusu, dá sa predpokladať, že dôsledky na svetovú ekonomiku budú omnoho vážnejšie. Vychádza z toho, že od epidémie SARS ekonomika Číny výrazne vzrástla a zatiaľ čo vtedy bola šiestou najväčšou na svete, v súčasnosti je po USA druhá.
Podobne členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová upozornila, že ECB nebude môcť ignorovať riziká, ak by sa nový koronavírus v Európe výraznejšie rozšíril. Na otázku novinárov, ako by ECB v rámci svojej menovej politiky mohla na problém koronavírusu reagovať, Schnabelová odpovedala, že „v prípade jeho pretrvávania v Európe nebude môcť banka tento fakt prehliadať“.
„Zatiaľ však nemáme istotu, ako sa koronavírus bude vyvíjať,“ dodala. Trhy medzitým už začali počítať s tým, že ECB pristúpi tento rok k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Podľa nich by do konca decembra mohla úrokové sadzby znížiť o 10 bázických bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy