Nórsky investičný fond zarobil vlani rekordných vyše 165 mld. eur

Nórsky štátny investičný fond, najväčší na svete, zarobil za minulý rok rekordných takmer 1,7 bilióna nórskych korún a návratnosť jeho investícií dosiahla približne 20 %.
Fond, ktorý je známy aj ako ropný fond, keďže spravuje nórske príjmy z predaja ropy a plynu pre budúce generácie, vo štvrtok informoval, že za rok 2019 zarobil 1,69 bilióna nórskych korún (165,5 miliardy eur), k čomu prispel najmä rast akciových trhov. Návratnosť investícií dosiahla 19,9 %.
„Rok 2019 bol pre fond mimoriadne dobrý…výsledok predstavuje najvýraznejšie zvýšenie hodnoty za jeden rok v histórii fondu,“ povedal guvernér centrálnej banky Oystein Olsen, ktorý stojí na čele správnej rady investičného fondu.
Najviac sa pod vysoký rast návratnosti investícií fondu v minulom roku podpísali firmy Apple, Microsoft a Nestlé. Na opačnom konci boli Nokia, Pfizer a Swedbank.
Minuloročná návratnosť investícií znamenala pre každého z 5,3 milióna obyvateľov Nórska 34.000 USD (31.264 eur) a z pohľadu celkovej hodnoty fondu má teraz každý Nór vrátane detí vo fonde 207.000 USD. Súčasná hodnota investičného fondu je trojnásobne vyššia než hrubý domáci produkt (HDP) Nórska.
Fond vlastní podiely vo vyše 9000 spoločnostiach po celom svete. Okrem toho investuje aj do dlhopisov a nehnuteľností.
Výsledky za rok 2019 sú zároveň posledné, ktoré zverejnil fond pod vedením generálneho riaditeľa Yngveho Slyngstada. Ten koncom minulého roka oznámil, že čoskoro odstúpi z funkcie. Jeho nástupca, o ktorom rozhodne vedenie centrálnej banky, by mal vedenie fondu prevziať v nasledujúcich mesiacoch.
(1 EUR = 10,2113 NOK; 1 EUR = 1,0875 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy