Pre neplatenie poistného je rozhodujúci deň vydania rozhodnutia o dôchodku

Výnimky z platenia poistného, ktoré sa vzťahujú na poberateľov starobných dôchodkov, sa vzťahujú aj na zamestnanca, ktorý vykonáva činnosť v SR a pritom má priznaný starobný dôchodok podľa právnych predpisov iného členského štátu EÚ.
„Priznanie starobného dôchodku podľa právnych predpisov iného členského štátu EÚ sa na účely platenia poistného na sociálne poistenie posudzuje rovnako ako priznanie slovenského starobného dôchodku. Na takýchto zamestnancov s pravidelným príjmom sa nevzťahuje poistenie v nezamestnanosti a ani poistné na invalidné poistenie. Ak ide o dohodára, za neho zamestnávateľ vykoná zrážku len na starobné poistenie,“ informuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že od 1. januára 2020 je pre neplatenie poistného rozhodujúci deň vydania rozhodnutia o dôchodku, teda už nie deň, od ktorého je dôchodok priznaný. Zamestnanec by mal vo vlastnom záujme rozhodnutie o dôchodku zamestnávateľovi preukázať, pričom suma dôchodku nemusí byť viditeľná. Uvedené platí aj o invalidných dôchodkoch a v takom prípade je potrebné preukázať mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy