Rusko vs OPEC: Pomôže cene ropy ďalšie zníženie produkcie?

, CNBC Foto: SITA/AP

Špekuluje sa, že v aliancii, známej ako OPEC +, prevláda napätie, či ďalej znížiť produkciu ropy. Ceny v poslednom čase odrážajú obavy z koronavírusu a jeho dopad na globálnu ekonomiku.

OPEC a jeho spojenecké krajiny produkujúce ropu stále dobre spolupracujú a stále majú možnosti pokúsiť sa znovu vyvážiť globálne trhy s ropou, uviedol v utorok saudský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salman. "Komunikujeme medzi sebou, využívame každú príležitosť na vzájomné rozhovory," uviedol pred novinármi na konferencii ICCUS v Rijáde.

OPEC a jeho spojenci, ktorí nie sú členmi OPEC, na čele s Ruskom, sa stretnú 5. – 6. marca vo Viedni, nie je však isté, či sa skupina zhodne v otázke ďalšieho zníženia svojej kolektívnej produkcie ropy, pričom sa hovorí, že Rusko nie je stále rozhodnuté. Saudský minister sa odvolával na vyhlásenie, ktoré minulý týždeň vydal jeho ruský kolega, minister energetiky Alexander Novak, v ktorom uviedol, že Rusko sa zatiaľ nerozhodlo o ďalšom znížení produkcie a že o tejto záležitosti naďalej diskutuje so svojimi partnermi z OPEC. "Som presvedčený o našom partnerstve ako OPEC +, som presvedčený, že každý v OPEC + je zodpovedný producent,“ vyhlásil princ Abdulaziz.

Aliancia znížila svoju celkovú produkciu ropy o 1,7 milióna barelov denne v snahe stabilizovať ceny ropy. Technický výbor OPEC + sa stretol začiatkom februára, aby prediskutoval možné zníženie ťažby ropy, ale stretnutie neprinieslo záväzné odporúčania.

Ceny ropy stagnovali po tom, ako v predchádzajúcom obchodovaní klesli referenčné hodnoty o takmer 4 %, kvôli obavám z vplyvu koronavírusu na už prepadnutý globálny dopyt a nárast zásob ropy v USA. Futures ropy Brent s dodávkou v apríly sa obchodovali za  56,79 dolárov za barel, zatiaľ čo West Texas (WTI) sa obchodovala za 51,87 dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy