V Ružomberku plánujú postaviť nájomný bytový dom za takmer 3,3 milióna eur

Vyšlo aj v REG

RUŽOMBEROK 24. februára (SITA) – Ružomberská radnica má v pláne ešte v tomto roku začať s výstavbou prvého zo štyroch domov s nájomnými bytmi v lokalite Plavisko. Investíciu v hodnote takmer 3,3 milióna eur chce financovať v prvom rade z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania, ale mieni sa uchádzať aj o dotačné prostriedky z ministerstva dopravy a výstavby. Ružomberskí poslanci na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili podanie oboch žiadostí spolu so spôsobmi financovania výstavby 39 nájomných bytov. Dom postaví michalovská firma Chemkostav, a. s.

Aby v Ružomberku uspokojili aspoň časť zo súčasných takmer dvoch stoviek žiadateľov o nájomné bývanie, zámenou za strojové a technické vybavenie získali vlani od Technických služieb pozemok bývalého záhradníctva. „Skutočný počet záujemcov o nájomné byty je omnoho vyšší. Predpokladáme, že pomerne veľké množstvo ľudí si nepodá žiadosť o pridelenie nájomného bytu, keďže vedia, že mesto žiadne voľné byty nemá. Aj preto je výstavba nájomných bytov nevyhnutná,“ priblížil akútnosť problému viceprimátor Ján Bednárik.

Na pozemku s celkovou výmerou 7 700 metrov štvorcových by mali v budúcnosti vyrásť štyri sedempodlažné bytové domy. Prvý z domov už pozná svoju bytovú skladbu, z celkového počtu 39 bytov bude 16 garsónok. Postavia tu aj 15 dvojizbových bytov s výmerou 65 metrov štvorcových a 8 trojizbových bytov s výmerou 79 metrov štvorcových. „Konzultovali sme to s poradcom pre podávanie žiadostí, preto je zloženie bytov postavené tak, aby naša žiadosť prešla bez problémov,“ reagoval Bednárik na jednu z poslaneckých výčitiek, že o garsónky nie je v Ružomberku taký záujem ako o jednoizbové byty.

Jedno zo siedmich podlaží bude podzemné, určené pre garáže. „Na 39 bytov je plánovaných 46 parkovacích miest, čo je zatiaľ najlepší koeficient z bytových domov stavaných mestom. Z celkového počtu parkovacích miest bude v podzemí bytového domu 22 garáží, zvyšných 24 parkovacích miest bude na povrchu,“ dodal Bednárik.

Ružomberskí poslanci schválili podanie potrebných žiadostí o dotáciu a úver, ako aj varianty financovania stavby. Pri ideálnom scenári pokryje 65 percent nákladov na výstavbu bytov úver zo ŠFRB a zvyšných 35 percent ministerská dotácia. Iné je to v prípade technickej vybavenosti, kde musí radnica rátať aj s vlastnými finančnými prostriedkami približne vo výške pol milióna eur. Stavba už pozná svojho dodávateľa, keďže verejné obstarávanie predchádzalo podaniu žiadostí, aby bola presne vyčíslená obstarávacia hodnota bytového domu. Ten by mala pre mesto Ružomberok postaviť michalovská firma Chemkostav, a. s., ktorá vyhrala verejné obstarávanie s cenou 3 286 800 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy