Firma Deere napriek obchodnej vojne dosiahla prekvapujúco dobré výsledky

Za svoj účtovný prvý kvartál americký výrobca poľnohospodárskej techniky vykázal zisk 517 mil. USD.

Americký výrobca poľnohospodárskej a stavebnej techniky Deere & Co. za svoj účtovný prvý kvartál vykázal prekvapujúco silné výsledky po dlhom období, počas ktorého firmu poškodzovala prebiehajúca obchodná vojna medzi USA a Čínou. „Nálada farmárov, hoci je stále utlmená, sa zlepšila čiastočne vďaka nádejám na zmiernenie obchodného napätia a vyšší poľnohospodársky export,“ uviedol generálny riaditeľ firmy John May.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa poskytla farmárom pomoc v sume 27 mld. USD na zmiernenie ťažkostí vyplývajúcich z obchodnej vojny. Prezident Trump v piatok na Twitteri sľúbil rozšírenie pomoci, ak ju farmári budú potrebovať počas obdobia, keď čakajú na ekonomické prínosy nedávnych obchodných dohôd s Mexikom, Kanadou a Čínou.

Za tri mesiace do 2. februára firma Deere & Co. dosiahla zisk 517 mil. USD, čiže 1,63 USD na akciu. Pohodlne tak prekonala očakávanie analytikov, ktorí odhadovali, že zisk na akciu bude 1,28 USD. Zisk zároveň stúpol medziročne z úrovne 498 mil. USD čiže 1,54 USD na akciu. Upravené tržby za prvý kvartál boli v objeme 6,53 mld. USD, takže tiež prekonali odhad Wall Street, že budú na úrovni 6,2 mld. USD.

Spoločnosť Deere & Co. však nezmenila svoj konzervatívny výhľad na celý rok. Predpokladá, že jej tržby za poľnohospodársku techniku klesnú o 5 až 10 percent a tržby divízie stavebnej a lesnej techniky oslabia o 10 až 15 percent. Podobne ako takmer všetci nadnárodné spoločnosti aj firma Deere sa vyrovnáva s epidémiou koronavírusu, ktorá vypukla v Číne a rozšírila sa aj do iných krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy