Inflácia v celej EÚ sa zrýchlila, inflácia na Slovensku je však stále vyššia

Medziročná inflácia v celej EÚ v januári stúpla na 1,7 % z decembrových 1,6 %, na Slovensku sa nezmenila a zostala vo výške 3,2 %

Medziročná inflácia v eurozóne sa v januári zrýchlila na 1,4 % z decembrových 1,3 % a v rámci celej Európskej únie stúpla na 1,7 % z úrovne 1,6 %. Na Slovensku sa medziročná inflácia v januári nezmenila a zostala na decembrovej hodnote 3,2 %, čiže je naďalej výrazne vyššia v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj EÚ. Medzimesačne ceny v celej eurozóne v januári klesli o 1 % a v celej EÚ o 0,7 %. Na Slovensku bola inflácia v pozitívnom pásme, a to vo výške 1,3 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

Najnižšia medziročná inflácia v rámci krajín EÚ bola v januári v Taliansku (0,4 %), na Cypre (0,7 %) a v Dánsku a Portugalsku (zhodne 0,8 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v Maďarsku (4,7 %), Rumunsku (3,9 %) a v Českej republike a Poľsku (zhodne 3,8 %). Medziročná inflácia oslabila v piatich štátoch EÚ, nezmenila sa tiež v piatich a v osemnástich sa zrýchlila.

Najviac k medziročnej inflácii v januári v rámci eurozóny prispeli služby, a to 0,68 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali potraviny, alkohol a tabak (0,4 pb), energie (0,19 pb) a priemyselné tovary (0,08 pb).

Súvisiace články

Aktuálne správy