Súkromný sektor eurozóny zrýchlil vo februári tempo rastu

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala vo februári v raste, pričom tempo rastu sa zrýchlilo výraznejšie, než sa očakávalo. Ukázal to v piatok zverejnený prvý odhad spoločnosti IHS Markit.
Zložený index nákupných manažérov IHS Markit pre eurozónu, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol vo februári podľa rýchleho odhadu 51,6 bodu oproti januárovej finálnej hodnote 51,3 bodu. Predbežný údaj je lepší, než odhadovali analytici oslovení agentúrou Reuters, ktorí v priemere počítali s indexom na úrovni 51 bodov. Predbežný údaj predstavuje zrýchlenie rastu súkromného sektora, pretože rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Celkový index podporil najmä vývoj v dominantnom sektore služieb. Ten zaznamenal zrýchlenie rastu, keď index nákupných manažérov pre tento sektor dosiahol vo februári 52,8 bodu oproti 52,5 bodu v januári.
Aj aktivita vo výrobnom sektore sa vyvíjala lepšie, než sa čakalo. Aj keď príslušný index aj vo februári znamenal pokles aktivity, tempo poklesu bolo najslabšie za posledný rok. Zatiaľ čo v januári dosiahol index 47,9 bodu, vo februári predstavoval 49,1 bodu a priblížil sa tak k 50-bodovej hranici oddeľujúcej rast od poklesu. Aj v tomto prípade bol údaj lepší, než predpokladali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy