Na Slovensku sa vlani ubytovalo takmer 6,5 milióna návštevníkov, bolo ich skoro o 15 percent viac

Počet domácich návštevníkov v ubytovacích zariadeniach v minulom roku dosiahol takmer štyri milióny a medziročne vzrástol o 18,5 percenta.

Na Slovensku sa v minulom roku ubytovalo 6,433 milióna návštevníkov, medziročne ich bolo viac o 14,9 %. Počet domácich hostí v ubytovacích zariadeniach dosiahol 3,958 milióna, v porovnaní s rokom 2018 vzrástol o 18,5 % a na celkovej návštevnosti to znamenalo podiel 61,5 %. Ako vyplýva z údajov, ktoré v piatok zverejnil Štatistický úrad SR (ŠÚ), zahraničných návštevníkov bolo 2,475 milióna (podiel 38,5 %), pričom ich počet sa zvýšil o 9,7 %. Ubytovaní návštevníci strávili dokopy 17,7 milióna nocľahov, čo predstavuje medziročne nárast o 14,1 %. „Aj pri tomto ukazovateli dynamickejšie rástol počet prenocovaní domácich návštevníkov, ktorý medziročne vzrástol o 16,6 %,“ uviedli štatistici.

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) predpokladá, že celkový počet návštevníkov môže byť vyšší zhruba o milión osôb, ktorí nie sú zahrnutí v štatistikách. „Prechádzajú naše hranice na jeden deň, spia u známych, ktorí nie sú v týchto číslach,“ povedal minister v piatok na tlačovej besede v rámci vyhodnotenia domáceho cestovného ruchu za rok 2019. Najviac turistov spoza hraníc podľa ministra prichádza na Slovensko z Česka, Poľska, Nemecka, Maďarska a Rakúska, ale minulý rok napríklad prišlo viac Ukrajincov ako Rakúšanov.

Štát chce v tomto roku poskytnúť oblastným a krajským organizáciám cestovného ruchu vyššie dotácie o viac ako jeden milión eur. „V minulom roku mali od nás 6,4 milióna eur z rozpočtu 9,2 milióna (na cestovný ruch) a v tomto roku budú mať 7,6 milióna eur, ktoré využívajú na propagáciu oblastí, kde fungujú. Z finančných prostriedkov, ktoré máme v rozpočte, ešte zabezpečujeme medzinárodné výstavy,“ uviedol Érsek. Ministerstvo dopravy a výstavby chce v tomto roku vynaložiť na marketingové aktivity zamerané na podporu propagácie Slovenska v zahraničí približne 2,6 milióna eur. Rezortná sekcia cestovného ruchu v roku 2020 plánuje zastúpenie Slovenska v národných stánkoch na dvanástich medzinárodných veľtrhoch a výstavách cestovného ruchu v rôznych európskych krajinách.

Ubytovacie služby ku koncu roka 2019 poskytovalo 4 487 ubytovacích zariadení, ich počet medziročne vzrástol o 12 %. K dispozícii bolo 71 tisíc izieb so 186,2 tisíca lôžkami. Počet izieb medziročne vzrástol o 7,9 % a lôžok o 9,1 %.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy