ECB so ziskom 2,4 miliardy eur, peniaze posiela národným bankám

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Vyššie príjmy centrálnej banke vlani vynieslo jej dolárové portfólio, ale aj dlhopisy, ktoré drží v rámci programu nákupov aktív. Banka zisk preposiela národným bankám eurozóny, ktoré jeho podstatnú časť odovzdajú do štátnych rozpočtov, prípadne si hotovosť ponechajú vo svojich rezervách.

Hlavnou úlohou ECB je udržiavať cenovú stabilitu v krajinách, ktoré používajú euro, a zároveň riadiť menovú politiku Európskej únie. Na svoju činnosť si ECB vlani ponechala 537 miliónov eur, čo bolo o 19 miliónov viac ako v predchádzajúcom roku.

Viac ako 1,4 miliardy eur z minuloročného zisku ECB národným bankám poslala už 31. januára. Zvyšných 935 miliónov eur by malo odísť dnes. Viac ako 26 percent z čiastky dostane nemecká centrálna banka.

ECB už roky nakupuje vládne a podnikové dlhopisy, čím sa snaží zvýšiť infláciu a povzbudiť ekonomiku 19 krajín eurozóny. Zatiaľ je táto stratégia zisková, čistý úrokový výnos sa vlani zvýšil o 409 miliónov na 2,69 miliardy eur. Tvorcovia menovej politiky Európskej centrálnej banky v januári zaujali opatrne optimistický postoj k vyhliadkam na rast v eurozóne, ukázala zápisnica z menového zasadnutia. To ale bolo ešte v čase, kedy sa nevedelo o úplne novej výzve pre globálnu ekonomiku v podobe koronavírusu.

ECB minulý mesiac ponechala svoju ultra uvoľnenú menovú politiku bez zmeny, ale uviedla, že sa konečne hromadia inflačné tlaky a riziká pre rast ustupujú, čiastočne vďaka uvoľneniu napätia v medzinárodnom obchode. Odvtedy sa už bankári ECB vyjadrujú skôr zmiešane, keď poukazujú najmä na čím ďalej vyššiu daň, ktorú si už v ekonomike vyberá epidémia koronavírusu v Číne.

Zápis z rokovania tiež naznačil, že členovia bankovej rady sú spokojní s ekonomickým vývojom vo svetle prognóz ECB. To býva delikátna otázka vzhľadom na to, že prognózy centrálnej banky v posledných rokoch sústavne nadhodnocovali ekonomický rast aj infláciu, čo vzbudzuje pochybnosti o samotnej metodológii.

ECB od roku 2013 nie je schopná dosiahnuť inflačný cieľ tesne pod 2 %, a to aj napriek bezprecedentných stimulov v podobe záporných úrokových sadzieb, rozsiahlych nákupov aktív a superlacných pôžičiek bankám.

"Prichádzajúce ekonomické dáta a informácie z prieskumov poukázali na určitú stabilizáciu v dynamike rastu eurozóny," uviedla ECB. "Očakáva sa, že miera rastu bude v blízkom čase podobná tempu pozorovanému v predchádzajúcich kvartáloch."

Najbližšie menové zasadnutie ECB je naplánované na 12. marca a ekonómovia nepredpokladajú žiadnu zmenu nastavenia menovej politiky. Očakávajú však, že banka bude klásť väčší dôraz na riziká spojené so šírením koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy