Kúpele Brusno má získať česká firma Lázne Darkov za 5,6 milióna eur, šéf kúpeľov hovorí o podhodnotenej cene

Predseda predstavenstva Kúpeľov Brusno v konkurze Štefan Hrčka sa obrátil na vedenie Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorá predsedá veriteľskému výboru, aby takýto predaj kúpeľov zamietla. Tvrdí totiž, že predajom firmy s podhodnoteným majetkom príde o milióny štát aj ostatní veritelia.

Novým vlastníkom brusnianskych kúpeľov, ktoré sú v konkurze, by sa mohla stať česká spoločnosť Lázne Darkov so sídlom v Karvinej. Práve tá bola podľa šéfa kúpeľov Štefana Hrčku vybratá ako víťaz prvého kola ponukového konania na predaj podniku ako celku, keďže ponúkla najvyššiu sumu 5,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Ako však ďalej informoval Hrčka, táto cena podľa neho nezohľadňuje reálnu hodnotu majetku kúpeľov a hrozia tak miliónové straty pre štát aj ostatných veriteľov. Preto žiada šéfa Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB), ktorá v rámci konkurzu predsedá veriteľskému výboru, aby tento predaj banka neschválila. Generálneho riaditeľa SZRB Petra Ševčovica zároveň v otvorenom liste žiada, aby dala banka správcovi konkurznej podstaty pokyn vyhotoviť znalecký posudok a aby sa kúpele predali za reálnu cenu.

Predseda predstavenstva Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka tak pokračuje vo svojej snahe zabrániť odpredaju podniku za súčasných podmienok. Ešte začiatkom februára sa totiž obrátil listom na ministra financií Ladislava Kamenického, kde tvrdil, že za stav, do ktorého sa kúpele dostali, do značnej miery môže práve štátna SZRB. Už prvotná reštrukturalizácia brusnianskych kúpeľov bola podľa Hrčku výsledkom konania SZRB, ktorá financovala takmer 10-miliónovú investíciu v spoločnosti. Po neuhradení troch splátok úveru podľa šéfa kúpeľov banka tlačila na spoločnosť hrozbou vyžiadania predčasného splatenia celej istiny úveru alebo navýšením úrokov.

Navyše banka podľa Hrčku v konkurznom procese súhlasila s podhodnocovaním majetku kúpeľov až o zhruba 10 miliónov eur, čo môže mať za následok, že po predaji kúpeľov v konkurze príde banka, a tým aj štát, o milióny eur. Podhodnoteným predajom by podľa neho o peniaze prišli aj ďalší veritelia. Medzi nimi je pritom aj samotný Štefan Hrčka, ktorý podľa vlastných slov ručí za úvery za zhruba 5,7 milióna eur.

Konkurzný správca kúpeľov, spoločnosť I&R konkurzy a reštrukturalizácie, na tieto tvrdenia Hrčku reagovala takisto v liste ministrovi financií ubezpečením, že konkurzné konanie Kúpeľov Brusno je vedené s odbornou starostlivosťou, maximálnym nasadením a s cieľom maximalizácie výťažku pre uspokojenie prihlásených pohľadávok. "Celý proces je vedený pod zákonným dohľadom príslušného súdu a veriteľských orgánov, pričom každý veriteľ, vrátane pána Hrčku, je kedykoľvek oprávnený využiť zákonné postupy a obrátiť sa so svojimi nárokmi a návrhmi na dozorujúci konkurzný súd," uviedol správca v liste šéfovi rezortu financií.

Podľa úradného záznamu, ktorý zverejnil Hrčka, pritom ponuky do prvého kola ponukového konania na predaj spoločnosti Kúpele Brusno, kde bol konečný termín predkladania ponúk 10. februára, podalo sedem spoločností. Dve ponuky boli vyradené z dôvodu nesplnenia všetkých náležitostí. Druhá najvyššia ponuka po firme Lázne Darkov prišla od pražskej spoločnosti Clitia vo výške 3,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Lázne Darkov prevádzkujú dve kúpelné a rehabilitačné zariadenia v Karvinej. Ich vlastníkom je český investičný fond WF Group Sicav, ktorý do septembra minulého roku pôsobil pod názvom Patronus třetí SICAV.

Záväzný pokyn na speňažovanie podniku úpadcu Kúpele Brusno ako celku vydal Okresný súd v Banskej Bystrici koncom roka 2019. Predávať sa tak má s vecami, právami a inými majetkovými hodnotami, ktoré sú vymedzené v rámci konkurznej podstaty. Správca je pritom podľa uznesenia súdu povinný odmietnuť ponuku zjavne neprimeranú. Súčasťou predávaného majetku spoločnosti sú pozemky a nehnuteľnosti, vrátane Liečebného domu Poľana, hnuteľné veci a pohľadávky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy