Medzimesačný rast slovenského stavebníctva bol v decembri v rámci EÚ najvyšší

Slovenský stavebný sektor v decembri medzimesačne posilnil o 3,4 %. Podľa údajov Eurostatu produkcia rástla už iba v Českej republike (1,6 %) a Švédsku (0,3 %)

Slovenské stavebníctvo v decembri podľa kalendárne upravených údajov štatistického úradu EÚ Eurostatu medzimesačne posilnilo o 3,4 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, to bol najlepší výsledok. V medzimesačnom porovnaní produkcia v decembri rástla iba v dvoch ďalších krajinách, a to v Českej republike (1,6 %) a Švédsku (0,3 %).

Stavebný sektor celej Európskej únie sa v decembri medzimesačne oslabil o 2,8 percenta a stavebníctvo celej eurozóny kleslo o 3,1 percenta. Najviac oslabilo stavebníctvo Nemecka (-8,7 %), Poľska (-3,4 %) a Maďarska (-3 %).

Oproti decembru 2018 sa produkcia slovenského stavebníctva podľa sezónne a kalendárne upravených údajov znížila o 4,8 percenta. To bol výraznejší pokles v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu (-2,6 %) a celú eurozónu (-3,7 %).

Najviac medziročne oslabilo stavebníctvo v Belgicku (-6,5 %), Španielsku (-6,2 %) a Poľsku (-5,5 %). Najsilnejší medziročný rast evidovali v Rumunsku (23,1 %), Česku (6,2 %), Slovinsku a Švédsku (2,9 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy