Koronavírus postihuje podľa analytika hospodárenie firiem

Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál, akcie spoločnosti prudko poklesli.

Koronavírus má vplyv aj na hospodárenie spoločností. Ako ďalej konštatuje hlavný akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry, napríklad akcie spoločnosti Apple v utorok na nemeckej burze klesli o 6 %. O desať dolárov spadli aj na newyorskej burze. Spoločnosť totiž znížila predpoveď rastu tržieb pre prvý kvartál tohto roku a dôvodom je koronavírus. Spoločnosť podľa analytika negatívne zasiahli problémy v produkcii čínskych subdodávateľov, ako aj zatvorenie čínskych obchodov, ktoré spôsobili pokles predaja jej produktov na tamojšom trhu.

Problémy hlási aj britská banková skupina HSBC. Jej ziskovosť medziročne klesla o 53 %. Akcie firmy v utorok preto klesli na londýnskej burze o 4 %. Je za tým podľa analytika aj oznámenie o hromadnom prepúšťaní, v ktorom o prácu počas nasledujúcich troch rokov príde 35 tisíc zamestnancov. Banka však okrem toho oznámila, že koronavírus a nepokoje v Hongkongu negatívne zasiahli jej podnikanie v regióne. Najväčší dopad očakáva v prvom štvrťroku.

Varovanie súvisiace s koronavírusom vydala aj ťažobná a ropná spoločnosť BHP. Obáva sa poklesu dopytu po jej produkcii. "Ak sa šírenie vírusu do marca razantne nezastaví, budeme musieť revidovať našu prognózu vývoja ekonomiky a dopytu po komoditách. Týka sa to celého radu komodít. Situáciu neustále monitorujeme," uviedla spoločnosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy