Koniec rally Wall Street? Akciový motor má výpadky

, CNBC Foto: SITA/AP

Spätné odkupy akcií boli hlavným motorom výkonnosti takmer 11-ročného býčieho trhu.

Spoločnosti v januári oznámili spätné odkupy len za 13,7 miliárd dolárov, čo je pokles o 30 % oproti predchádzajúcemu roku. Slabý začiatok roka z pohľadu spätných odkupov je dôvodom na obavy. „Ak by to bol znamenie pre oveľa nižšie miery spätného odkupovania, bolo by to znepokojujúce vzhľadom na to, do akej miery je trh závislý od firemného nákupu akcií," uviedol v poznámke stratég AllianceBernstein Mark Diver. „Nemyslíme si, že tomu tak je."

Už vo februári sa prejavil oveľa väčší záujem o spätné odkúpenie akcií, pričom do 14. februára suma dosiahla 34 miliárd dolárov. Diver tvrdí, že niektoré spoločnosti v januári spätné odkupy neohlásili ale  začnú ich navyšovať, keď sa objaví príležitosť. „Pre spoločnosti s veľkými programami spätných odkupov je čoraz náročnejšie tieto odkupy načasovať a možno ich odsúvajú, kým sa neobjavia atraktívnejšie podmienky. To by mohlo byť prijateľné čiastočné vysvetlenie slabých údajov za január.“

Upúšťanie od spätných odkupov prichádza po solídnych 700 miliárd dolárov ročne vynaložených na spätné nákupy. V roku 2018 to bol až 1 bilión dolárov, čo však mohlo byť nafúknuté číslo v dôsledku zníženia daní za rok 2017. Okrem toho predchádzajúce dva roky ukazujú, že spätné odkupy nie sú zárukou úspechu na trhu: 1 bilión dolárov za rok, keď S&P 500 stratil takmer 7 %, a naopak minulý zdanlivý pokles sa časovo zhodoval s výrazným takmer 30 % nárastom indexu. Na trhu existuje tiež protichodný sentiment, pokiaľ ide o účinnosť odkupov.

Manažéri fondov v mesačnom prieskume Bank of America neustále hovoria, že by radšej videli, že sa firemné peniaze vynakladajú na kapitálové výdavky a splácanie dlhu. Vo februárovom prieskume 42 % profesionálnych investorov uviedlo, že chce, aby peniaze boli vynaložené na prestavbu súvah, zatiaľ čo 40 % uviedlo kapitálové výdavky. Iba 15 % obhajovalo vrátenie peňazí akcionárom prostredníctvom spätného odkupu a dividend.

Diver zdôraznil, že niektoré spoločnosti, ktoré minulý rok ohlásili veľké spätné odkupy, ich nedokončili. Podľa neho sa odkupy „stali jedným z najdôležitejších zdrojov dopytu po amerických firemných akciách, najmä v posledných rokoch, keď niektoré tradičné zdroje dopytu, ako sú aktívne podielové fondy a penzijné fondy, boli čistými predajcami akcií.“ Od roku 1950 sa na základe spätných odkúpení akcií na trh dostalo 7 biliónov dolárov, uzavrel Diver.

Súvisiace články

Aktuálne správy