Čína začína prať peniaze, doslova

, QZ Foto: SITA/AP

Čínska vláda pokračuje vo svojom úsilí spomaliť šírenie smrteľného koronavírusu, najnovším krokom je vyjadrenie centrálnej banky krajiny. Médiám oznámila, že začne čistiť svoju menu.

Je to extrémny krok, ale dáva zmysel. Bankovky sú notoricky známe tým, že sú špinavé. Štúdia z roku 2017 zistila, že na povrchu jednodolárových bankoviek žije asi 397 bakteriálnych druhov. A keď bankovku chytí do rúk chrípkou infikovaná osoba, vírus na nej prežije až 12 dní.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že stále nie je známe, ako dlho dokáže koronavírus prežiť na povrchoch predmetov vrátane peňazí. Predbežné informácie hovoria, že prežijú niekoľko hodín alebo viac, ale môžu byť usmrtené základnými dezinfekčnými prostriedkami.

Za normálnych okolností vlády na celom svete minú okolo 10 miliárd dolárov ročne, aby nahradili menu, ktorá je v zlom stave. Ale keď objaví niečo tak závažné, ako je šírenie koronavírusu, môže sa štát rozhodnúť prijať drastickejšie opatrenia.

Jednou z metód na čistenie peňazí je použitie ultrafialového svetla alebo vysokých teplôt, potom uskladnenie hotovosti na jeden až dva týždne pred ich uvoľnením do obehu. Čínska banka, ak to bude možné, chce ľuďom poskytnúť úplne nové bankovky.

Fan Yifei, zástupca guvernéra čínskej centrálnej banky, v sobotu vyhlásil, že banky sú vyzvané, aby zákazníkom poskytovali nové bankovky, kedykoľvek to bude možné. Centrálna banka „núdzové vydala“ 4 miliardy juanov v nových bankovkách pre provinciu Hubei, epicentrum ohniska, ešte pred nedávnymi novoročnými sviatkami. Cieľom opatrenia je „zaistiť bezpečnosť a zdravie verejnosti pri používaní hotovosti“, povedal Fan.

Toto rozhodnutie prichádza, keď sa čínska vláda musí vyrovnávať so značným domácim námietkam, že vláda sa pokúša kontrolovať informácie ohľadne šírenia vírusu. Najmenej dvaja miestni novinári zmizli po tom, čo informovali o situácii.

Zatiaľ je potvrdených viac ako 67 000 prípadov vírusu a 1527 úmrtí. Nemocnice v provincii Hubei sú tak preľudnené, že vláda ľudí posiela do provizórnych karanténnych táborov.

Súvisiace články

Aktuálne správy