Kyberzločinci si za minulý rok zarobili 3,5 miliardy dolárov

Najviac pritom využívajú najmä vydieranie a phishing.

Kyberzločinci si za minulý rok zarobili 3,5 miliardy dolárov (v prepočte približne 3,2 miliardy eur), uviedol americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Suma sa pritom týka len prípadov, ktoré nahlásili FBI. Správu podalo Centrum pre internetovú trestnú činnosť (IC3) spadajúce pod FBI.

Za minulý rok celkovo zaznamenali 467 361 sťažností od jednotlivcov aj firiem, pričom od roku 2000 ich bolo takmer päť miliónov. Zločinci využívajú najmä vydieranie a phishing. Ich metódy sú čoraz sofistikovanejšie a ľudia teda čoraz menej dokážu rozoznať podvod. Týka sa to najmä webových a e-mailových adries, ktoré vyzerajú čoraz dôveryhodnejšie.

IC3 vlani zaznamenalo 13 633 sťažností súvisiacich s podvodnou technickou podporou. Znamená to, že zločinec zatelefonuje človeku s tým, že jeho počítač má problémy a potrebuje okamžitú opravu. Straty v tomto prípade dosiahli výšku 54 miliónov dolárov (zhruba 49 miliónov eur). Správy podali obete zo 48 krajín, pričom vo väčšine prípadov mali nad 60 rokov.

Vďaka ransomwaru, prostredníctvom ktorého hackeri uzamknú počítač a za vrátenie prístupu požadujú peniaze, si za minulý rok zarobili viac ako 8,9 milióna dolárov (približne osem miliónov eur). Zástupcovia IC3 vyzvali verejnosť, aby hlásila všetky kybernetické útoky. "Informácie, ktoré poskytnú IC3, zohrávajú kľúčovú úlohu v tom, aby v FBI spoznali našich kybernetických protivníkov a ich motívy, čo nám pomáha trestať tých, ktorí porušujú zákony a sú hrozbou pre našu národnú bezpečnosť," vyjadril sa predstaviteľ IC3 Matt Gorham. "Veríme, že práve vďaka týmto krokom sa nám podarí vybudovať bezpečnejšie kybernetické prostredie," dodal.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy