Ceny ropy sa vo štvrtok veľmi nemenia

Ceny ropy sa vo štvrtok veľmi nemenia po strmom náraste v predchádzajúcom dni. Zdražovanie komodity v stredu (12. 2.) naštartovala správa, že Čína zaznamenala svoj najnižší denný počet nových prípadov koronavírusu od konca januára. To vyvolalo nádej, že dopyt po palivách u druhého najväčšieho spotrebiteľa ropy na svete sa už možno začne zotavovať.
Ale zároveň vývoj na trhu ovplyvňujú vo štvrtok aj z USA, podľa ktorých zásoby ropy v krajine minulý týždeň vzrástli o 7,5 milióna barelov. Analytici pritom odhadovali, že sa zvýšia oveľa menej, o 3 milióny barelov.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci sa vo štvrtok o 7.29 h SEČ predával po 51,18 USD (46,89 eur). To bolo len o 1 cent viac ako v predchádzajúci deň, keď WTI zdražela o 2,5 % a ukončila obchodovanie pri cene 51,17 USD za barel, ktorá bola najvyššia od januára.
Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa znížila o 11 centov na 55,68 USD za barel po tom, ako v stredu vzrástla o 3,3 % na 55,79 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy