EÚ bude meniť energetické triedy spotrebičov, porovnajme si ich úsporu z pohľadu financií

, PR článok

Ak ste si v posledných rokoch kupovali elektroniku, určite vám neunikol výrazný štítok s označením energetickej triedy. Laickému spotrebiteľovi sa môže totiž zdať, že trieda A je tá najúspornejšia, pričom v skutočnosti je až 4. najúspornejšia. V novom systéme sa vrátime k označovaniu, ktoré platilo pred rokom 2010.

Na Slovensku je označenie energetickej triedy povinné už od roku 2002 a vychádza z nariadenia EÚ. Nebola to žiadna novinka. EÚ prišla s označením energetickej úspory už v roku 1994, kedy vzniklo 7 tried energetickej úspory, s označením od A až po G. Trieda A patrila k tým najúspornejším, zatiaľ čo trieda G vám vytiahla z peňaženky pri platení účtov za elektrinu najviac. Ciele pri zavedení týchto označení boli jasné. Poskytnúť spotrebiteľom ďalšie dôležité parametre, ktoré ovplyvnia ich nákupný proces a vytvoriť medzi výrobcami súťaž s cieľom investovať zisky do vývoja technológií, ktoré šetria elektrickú energiu.

Nakoľko sa technológie hýbu míľovými krokmi vpred, toto označenie stratilo význam, triedu A už spĺňali takmer všetky spotrebiče. Preto prišla v roku 2010 novela zákona, ktorá zaradila nad triedu A aj ďalšie 3 kategórie a to A+, A++ a A+++. Po 10 rokoch sme však narazili na rovnaký problém ako v roku 2010. Takmer každý nový spotrebič už spĺňa podmienky triedy A++ alebo A+++. EÚ teda musela prísť s novou stupnicou, ktorá by otvorila priestor pre ďalšie energeticky úspornejšie spotrebiče. Zároveň si však uvedomila, že aktuálne triedy A+, A++ a A+++ pôsobia pre spotrebiteľa zmätočne, najmä pokiaľ je toto označenie vytrhnuté z porovnávacieho kontextu. Laickému spotrebiteľovi sa môže totiž zdať, že trieda A je tá najúspornejšia, pričom v skutočnosti je až 4. najúspornejšia. Z toho dôvodu sa od roku 2021 bude toto označenie rušiť pre tieto kategórie spotrebičov:

  • chladničky,
  • umývačky riadu,
  • práčky,
  • televízory,
  • svietidlá.

V novom systéme sa vrátime k označovaniu, ktoré platilo pred rokom 2010, a teda k triedam A až G. Triedy A+, A++ a A+++ zaniknú. To znamená, že z produktov, ktoré sa dnes označujú ako A+++ budú produkty triedy D, produkty z kategórie A++ budú zaradené do triedy E a produkty, ktoré dnes spĺňajú energetickú úsporu na hodnotenie A+ budú zaradené do triedy F. Vďaka tomuto riešeniu sa otvoria 3 nové triedy A, B a C. Triedy A a B by v dnešnej dobe nespĺňali takmer žiadne produkty a to je aj cieľom. Vznikom nových tried sa naštartuje motivácia výrobcov prinášať na trh úspornejšie produkty.

Vzhľad štítkov je jednotný pre celú EÚ a mal by ostať nezmenený. Poďme si preto vysvetliť, aké údaje sú na štítku.

Ako príklad uvedieme chladničku značky Samsung, konkrétne model RB37J5329SS, ktorá dnes patrí k najúspornejším chladničkám dostupných na našom trhu, a preto je zaradená do kategórie A+++. Označenie kategórie však nie je najpresnejší ukazovateľ energetickej úspory.

Na štítku sa nachádza aj ročná spotreba elektrickej energie udávaná v kWh.

Na cenu elektrickej energie má veľký vplyv tarifa, do ktorej je domácnosť zaradená. Priemerná cena kWh na Slovensku v prvej polovici roku 2019 bola 0,1577 € (podľa Eurostatu). Ročná spotreba modelu RB37J5329SS je 173 kWh. To znamená, že ročné prevádzkové náklady na tento model vyjdú domácnosť ročne na 27,28 €.

Pre porovnanie sme vybrali parametrovo veľmi podobnú chladničku, WTNF91IX od spoločnosti Whirlpool, ktorá spadá do kategórie A+. Jej ročná spotreba elektrickej energie je 357 kWh. Pri priemernej cene za kWh 0,1577 € vychádzajú jej prevádzkové náklady na 56,30 € ročne.

Cena úspornejšieho modelu od Samsungu sa pohybuje okolo 648,90 €. Cena druhého modelu značky Whirlpool začína na 386,21 €.

Poďme si však spočítať náklady po 10 rokoch používania týchto spotrebičov.

Samsung RB37J5329SS
Cena produktu = 648,90 €
Náklady na 1 rok prevádzky = 27,28 €
Prevádzkové náklady po 10 rokoch = 272,80 €
Celkové náklady po 10 rokoch = 921,70 €

Whirlpool WTNF91IX
Cena produktu = 386,21 €
Náklady na 1 rok prevádzky = 56,30 €
Prevádzkové náklady po 10 rokoch = 563,00 €
Celkové náklady po 10 rokoch = 949,21 €

Rozdiel po 10 rokoch predstavuje 27,51€. V skutočnosti však bude tento rozdiel väčší, a to z dôvodu neustáleho zvyšovania cien elektrickej energie. To je dôsledkom čoraz väčšieho zastúpenia drahších zdrojov energie z obnoviteľných zdrojov.

Investícia do zariadení s väčšou úsporou energie nemá len finančný rozmer. Energeticky úsporné spotrebiče majú zvyčajne aj nižší hluk a aj téma ekológie a znižovania uhlíkovej stopy je dnes čoraz aktuálnejšia. Ako spotrebitelia by sme k nej mali pristupovať zodpovedne.

Pokiaľ teda ste majiteľom staršieho modelu z energetickej kategórie A prípadne nižšej, určite by ste mali v blízkej budúcnosti uvažovať nad kúpou úspornejšieho modelu. Široký výber úsporných chladničiek s garanciou najnižšej ceny na trhu nájdete teraz na okay.sk s možnosťou zaslania na ktorúkoľvek kamennú predajňu zadarmo.

Moderné chladničky vám teraz ponúkajú oveľa viac ako len úsporu energie. Efektívnejšie využitie miesta a nové technológie, ktorými sú vybavené vám zjednodušia každodenný život v domácnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy