Amazon sa nezmieri so stratou miliardovej zmluvy s Pentagonom: Vybavil to Trump!

, CNBC Foto: SITA/AP

Amazon podal na americký súd pre federálne nároky oznámenie, v ktorom uviedol, že sa hodlá odvolať proti rozhodnutiu Pentagonu uzavrieť cloudovú zmluvu so spoločnosťou Microsoft. Amazon Web Services (AWS) v podaní uviedla, že chce od prezidenta Trumpa ďalšie informácie v súvislosti s udelením zákazky JEDI.

„Prezident Trump opakovane preukázal svoju ochotu využiť svoju pozíciu a možnosti zasahovania do vládnych záležitostí, vrátane federálnych obstarávaní, na podporu svojej osobnej agendy. Zachovanie dôvery verejnosti v postup verejného obstarávania v krajine si vyžaduje zverejnenie administratívnych záznamov, najmä vo svetle príkazu prezidenta Trumpa „zdrtiť Amazon“. Otázka znie, či prezident Spojených štátov nemal možnosť použiť rozpočet na sledovanie svojich osobných a politických cieľov,“ vyjadril sa hovorca Amazon Web Services.

V súdnych dokumentoch, ktoré boli zverejnené v pondelok, skupina Amazon zaoberajúca sa cloud computingom uviedla, že pri výbere  JEDI bolo sedem „jednotlivcov, ktorí boli nápomocní“, a „zohrali kľúčové úlohy“ pri konečnom zadaní zákazky. Biely dom to odmietol komentovať rovnako aj zástupcovia rezortu obrany a Microsoft.

Zmluva o cloud computingu spoločnej podnikovej obrannej infraštruktúry by mohla mať hodnotu až 10 miliárd dolárov za služby poskytované na 10 rokov. Pentagon si vybral pre tieto služby Microsoft 25. októbra. Amazon bol spočiatku považovaný za favorita, avšak Trump v júli uviedol, že zmluvu preskúma, keď sa IBM a ďalšie spoločnosti protestne ozvali proti ponukovému procesu.

Prezident Donald Trump, Satya Nadella šéf Microsoftu a Jeff Bezos, CEO Amazonu
V novembri Amazon podal na americký súd pre federálne nároky oznámenie, v ktorom uviedol, že sa plánuje odvolať proti rozhodnutiu Pentagonu s tým, že proces hodnotenia obsahoval „jasné nedostatky, chyby a nezameniteľnú zaujatosť“. V súdnych dokumentoch zverejnených vlani v decembri firma uviedla, že Trump začal „útoky v zákulisí“ proti spoločnosti, čo spôsobilo, že prišla o zmluvu JEDI.

Bezos je pre Trumpa zdrojom frustrácie. Tento miliardár je vlastníkom novín Washington Post, ktoré Trumpa pravidelne kritizujú za kroky jeho administratívy. Trump tiež šiel opakovane po Amazone, ako tvrdí, firma neplatí primeraný podiel daní a postarala sa o likvidáciu Americkej pošty.

V decembri šéf sekcie AWS Amazonu pre CNBC povedal, že v kontrakte cloud computingu nebolo spravodlivo rozhodnuté. "Došlo tu k výrazným politickým zásahom. Ak máte prezidenta, ktorý je ochotný veľmi hlasno hovoriť o tom, ako sa mu nepáči spoločnosť a generálny riaditeľ tejto spoločnosti, je pre vládne agentúry ťažké robiť objektívne rozhodnutia bez strachu z represálií. A myslím si, že je to pre našu krajinu nebezpečné a riskantné, “ povedal Andy Jassy.

Súvisiace články

Aktuálne správy