Mal by som kúpiť akcie Tesla? Ich rast začína pripomínať bitcoinovú rally

, MarketWatch Foto:SITA/AP

Trajektória rastu akcií výrobcu elektrických vozidiel má takmer parabolický tvar. Niektorí investori v tom vidia skok, aký zaznamenal rast bitcoinov v roku 2017.

Miláčik Silicon Valley  za posledné tri mesiace vyskočil o 180 % a od z minima z 3. júna si akcie spoločnosti pripísali viac ako 395 %. Len za ostatné dve obchodné seansy vzrástli o 36 % na rekordnú cenu okolo 887 dolárov. Pre porovnanie, Nasdaq Composite Index, ktorý prekonal index S&P 500 a Dow Jones Industrial Average, získal v posledných troch rokoch 12,3 a asi 5,5 % v tomto roku.

Za rastom cien sú čiastočne vyjadrenia analytikov a zlepšenie štvrťročných výsledkoch výrobcu automobilov. Avšak niektorí investori z Wall Street sa obávajú, že zisky zašli príliš ďaleko a príliš rýchlo.  

Michael Novogratz porovnal nárast Tesly s bitcoinom. Novogratz v roku 2015 opustil svet private equity a pomáhal so založením Fortress Investment Group, aby nazrel do sveta digitálnych mien. Jeho bitcoinové porovnanie dáva do pozornosti, ako v novembri kryptomena prudko vzrástla z približne 885 USD na 19 783 USD, čo je neuveriteľných 2 100 %. Samozrejme je jasné, ako sa tento príbeh odohral. Cena bitcoinov sa prepadla krátko po dosiahnutí maxima. Dnes je na úrovni 9 140 dolárov.

Analytik Tom Lee z Fundstrat si myslí, že časť ziskov Tesly možno pripísať investičným manažérom z Russell 1000 Growth, ktorí upravujú svoje portfóliá s prihliadnutím na Teslu. "Tesla tvorí 0,7 % váhy v Russell 1000, ale predstavuje 15 % medziročných ziskov. Inými slovami, strach z toho, že im niečo ujde, pravdepodobne prispieva k tomuto úžasnému nárastu. Minulý rok bola návratnosť Tesly zhruba v súlade s trhom a bola dosť volatilná, takže mnoho  manažérov pravdepodobne Teslu podvážilo,“ napísal Lee.

V každom prípade, pozorovatelia trhu odporúčajú opatrnosť, pokiaľ ide o nákup Tesly práve teraz. Jedným z najvyhľadávanejších fráz na Google je: "mal by som kúpiť akcie Tesla akcie?" Je to podobné ako onoho času s bitcoinom. Investori vtedy vpisovali podobnú otázku do internetového vyhľadávača.

Súvisiace články

Aktuálne správy