Šialené ocenenia na trhu: Pripravte sa na brutálny medvedí trend

, MW Foto: getty images

Kevin Smith, hlavný investičný stratég Crescat Capital, tvrdí, že trh s akciami v USA nebol nikdy silnejší a je na čase, aby si investori uvedomili závažnosť súčasnej situácie.

"Určite sme nepredpovedali koronavírus, ale po rekordne dlhej ekonomickej expanzii v USA sa môže ukázať ako katalyzátor na zvrátenie trhu, ktorý obchoduje na skutočne historických hodnotách,“ napísal Smith tento týždeň v poznámke klientom. "Medián predaja EV (hodnota firmy/ročný predaj) pre S&P 500 na základe našej práce nedávno dosiahol šialenú euforickú úroveň 3,6-násobok, čo je dvakrát vyššie ako vrchol počas technologickej bubliny."

"Tohtomesačný vrchol hovorí o tom, že trh je prekúpený, prevládajú na ňom neudržateľne vysoké úrovne býčieho sentimentu pri zhoršujúcich sa makroekonomických ukazovateľoch," napísal Smith.

Uviedol, že priemerná hodnota ocenenia spoločnosti je jedným z najlepších spôsobov, ako porozumieť tomu, ako sa nafúkla aktuálna akciová bublina. Oceňovanie porovnáva hodnotu firmy s jej ročným predajom. Mnohí vrátane Smitha považujú tento pomer za presnejší ako iné bežne uvádzané metriky oceňovania, pretože berie do úvahy dlh spoločnosti.

"Investori budú potrebovať dobré základy v oblasti oceňovania a analýzy hospodárskeho cyklu, aby mohli odmietnuť rodporúčania na nákup pri prepade, ktoré sa už čoskoro objavia v ešte celkom skorých štádiách toho, čo pravdepodobne prerastie do brutálneho medvedieho trhu,“ varoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy