Trump opäť tlačí na Fed, aby znížil sadzby (2)

Americký prezident Donald Trump opäť tlačí na centrálnu banku (Fed), aby znížila úrokové sadzby. To by podľa neho Spojeným štátom pomohlo pri splácaní narastajúceho dlhu.
Trump v utorok ráno na Twitteri napísal, že Fed by mal opäť znížiť kľúčovú sadzbu, aby bola bližšie k úrovniam, na ktorých držia svoje hlavné sadzby ostatné dôležité centrálne banky. Dodal, že to by pomohlo znížiť verejný dlh USA.
Trump požadoval od Fedu, aby úrokové sadzby stanovil inteligentne a tak, aby boli konkurencieschopné voči ostatným krajinám. „Potom sa budeme sústreďovať na splácanie a refinancovanie dlhu,“ napísal na Twitteri.
Trump už pri mnohých príležitostiach tlačil na Fed, aby znížil svoju kľúčovú sadzbu, ktorá je aktuálne v pásme 1,5 % až 1,75 %. Keď centrálna banka zvýšila sadzby, tvrdo a nevyberane ju kritizoval. A neprejavil veľkú podporu Fedu, ani keď vlani trikrát znížil svoju kľúčovú sadzbu. Trump tvrdí, že Fed uvoľňoval menovú politiku príliš pomaly.
Počas Trumpovej administratívy verejný dlh USA stúpol o 16,4 % na 23,2 bilión USD (21,08 bilióna eur). Fiškálny deficit v kalendárnom roku 2019 prekročil 1 bilión USD.
(1 EUR = 1,1005 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy