Skutočným dôvodom poklesu akciového trhu nie je koronavírus

, MarketWatch Foto:SITA/AP

Nie je to koronavírus ani napätie na Blízkom východe, za nedávne oslabenie akciového trhu môže iný vinník.

V pondelok sa Dow Jones Industrial Average prepadol o viac ako 500 bodov. Skutočným vinníkom prepadu je sentiment na trhu. Krátkodobí časovači akciového trhu už niekoľko mesiacov zaujali mimoriadnu býčiu pozíciu. Dokonca aj niekoľko dní takéhoto nadmerného postoja by za normálnych okolností viedlo k oslabeniu trhu, nie to ešte v trvaní niekoľkých mesiacov. Takže podmienky postupne dozrievali.

Ak sa pozrieme na priemernú odporúčanú úroveň expozície na akciovom trhu medzi niekoľkými desiatkami krátkodobých časovačov, táto priemerná úroveň expozície sa odráža v indexe sentimentu Hulbert Stock Newsletter, alebo HSNSI. Ako je zrejmé z nižšie uvedeného grafu, HSNSI od októbra minulého roka sa udržuje nad 90 percentilom minulých denných záznamov.

Doteraz sa historicky neobjavilo podobné trojmesačné obdobie od roku 2000, odkedy sa zhromažďujú údaje, v ktorom by priemerná úroveň HSNSI bola tak vysoká ako je tomu od októbra minulého roka.

Pokiaľ sa teda náhle nezmení úloha ľudskej psychológie na akciovom trhu, korekcia je nevyhnutná. A aká veľká bude?

Záleží na tom, ako obchodníci zareagujú. Bolo by dobrým znamením, keby sa ponáhľali dostať sa na vedľajšiu koľaj a potom rýchlo skočili do medvedieho rozbehnutého vlaku. Naopak, zlým znamením by bolo, keby tvrdohlavo držali svoju býčiu pozíciu aj pri poklese. V takom prípade by kontrariáni očakávali, že bude potrebná ešte hlbšia korekcia, ktorá by podporila nový trend smerom hore.

Najdôležitejšie je, že neexistujú žiadne záruky. Napríklad akciový trh v posledných týždňoch pokračoval v raste, hoci sentiment na trhu bol nepriaznivý. Okrem toho, aj keď sa v nasledujúcich týždňoch ukáže, že kontrariáni mali pravdu, ich predpovede sa vzťahujú iba na veľmi krátkodobé obdobie, čo nám len málo alebo vôbec nič nehovorí o strednodobých a dlhodobých trendoch trhu.

Zrátané a podčiarknuté: súčasná slabosť akciového trhu by nemala nikoho prekvapiť. Naopak, tí, čo pozorne sledujú sentiment na trhu, niečo podobné očakávali. A to ešte dávno pred tým, ako sa začalo hovoriť o nejakom koronavíruse.

Súvisiace články

Aktuálne správy