Odznelo v Davose: Ak chcete zdaniť ľudí, nech sa páči!

, CNBC Foto: SITA/AP

Prezidentka Európskej centrálnej banky, Christine Lagardeová a americký minister financií Steven Mnuchin v Davose odhalili rozdielne názory na to, ako by sa svet mal zamerať na čistejšie zdroje energie.

Úloha firemného sektora v ochrane životného prostredia bola ústrednou témou tohtoročného Svetového ekonomického fóra v Davose vo Švajčiarsku. Lagardeová v piatok, pred skončením fóra, vo svojom vystúpením uviedla, že centrálne banky musia zmeniť ekonomické modelovanie zmien životného prostredia. Podľa nej bude nutné sa odkloniť od štvrťročných a strednodobých predpovedí a začať uvažovať o 30-ročnom horizonte. Lagardeová tvrdí, že dlhodobé modelovanie pomôže firmám stlačiť náklady a skrátiť proces prechodu na nové, menej náročné energetické zdroje.

„Ak dokážeme spoločnostiam pomôcť v skutočnom predvídaní prechodu, pri stanovení ceny a zaistení toho, aby sa presunuli k čistejším zdrojom energie, potom to pomôže,“ uviedla.

Na slová novej prezidentky ECB reagoval americký minister financií Steven Mnuchin. Podľa neho je takýto horizont predvídania nákladov na ochranu životného prostredia nezmyslel. "Christine, môžeš mať tím ľudí a skúsiť modelovať riziká pre nasledujúcich 30 rokov. Podľa mňa to ale možné nie je, predovšetkým vzhľadom na technologické zmeny,“ povedal. "Nemyslím si, že vieme, ako tieto veci oceniť," dodal s tým, že súčasné ceny budúcich ekologických energetických zdrojov sú nafúknuté. "Myslím si, že sme nadhodnotili náklady. Ak teda chcete zdaniť ľudí, choďte do toho a zaveďte uhlíkovú daň. To je daň pre ťažko pracujúcich ľudí. Osobne si myslím, že náklady budú o 10 rokov oveľa nižšie, než dnes predpokladáme, najmä vďaka technológiám,“ uviedol.

Mnuchin už dávnejšie tvrdil, že USA sa stali oveľa efektívnejšie čo sa týka emisií skleníkových plynov vďaka technológiám a využívaniu energie. Čínu a Indiu označil za krajiny, ktoré by mali ponúknuť „výrazné zlepšenie, pokiaľ ide o otázky životného prostredia“.

Súvisiace články

Aktuálne správy