Dopad koronavírusu na trhy: Za pár týždňov už nebudeme o ničom vedieť

, LA Times;Bloomberg;CNBC Foto: SITA/AP

2019-nCoV je mediálne vďačnou témou. Panika, ktorú sa zatiaľ podarilo vyvolať, má vplyv aj na situáciu na dlhopisovom trhu. Ako však naznačuje história, za niekoľko týždňov by mal byť opäť pokoj.

Koronavírus vyvoláva na trhoch nervozitu v čase pred oslavami nového čínskeho lunárneho roka, kedy sa milióny Číňanov chystajú cestovať, či už doma, alebo do zahraničia. Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol v Číne na 2862, epidémie pľúcneho ochorenia spôsobeného vírusom si vyžiadala už 80 životov. Americké centrum CDC medzitým potvrdilo prvý prípad v USA a prvý prípad má podľa médií aj Hongkong. Epidémia vírusu SARS zabila pred zhruba 17 rokmi skoro 800 ľudí.

"Ak nie ste za panikárenie platení, nepanikárte," hovorí epidemiológ Brandon Brown z University of California. "Zdravotníci by mali byť v strehu, rovnako ako vlády, verejnosť však zatiaľ môže zostať pokojná."

V podobnom duchu sa vyjadruje aj Tom Inglesby, riaditeľ Center for Health Security na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. "Je možné, že v Číne sa dodnes nakazili aj tisíce ľudí, ale ich reakcie sú tak nevýrazné, že o tom nevedia. Na akékoľvek závery je príliš skoro. Pokiaľ ale boli odhalené len najzávažnejšie prípady, môže byť situácia značne skreslená," vysvetľuje.

Čínske ministerstvo financií v nedeľu vo vyhlásení uviedlo, že rôzne úrovne ministerstva financií uvolnili 11,2 miliárd juanov (1,6 miliardy dolárov) na dotovanie lekárskej starostlivosti, nákup vybavenia a ďalšie snahy o kontrolu epidémie.

Odborníci síce upozorňujú, že koronavírus 2019-nCoV sa šíri nečakane rýchlo, na druhej strane je však podľa doterajších zistení oveľa menej nebezpečný než napríklad SARS. Miera fatality koronavírusu 2019-nCoV je odhadovaná na 10-14 %, miera fatality MERS bola vyše 35 %, SARS do 50 % a napríklad v prípade eboly sa udáva až 90 %.

Podobná "panika" ako teraz bola na trhu amerických štátnych dlhopisov aj v čase šírenia vírusového ochorenia SARS alebo vírusov H1N1 (prasacia chrípka) a H7N9 (vtáčia chrípka). Vtedy sa situácia na dlhopisových trhoch vrátila do normálu za tri až štyri týždne.

Podľa analytikov banky Goldman Sachs, pokiaľ sa budeme držať epidémie SARS z roku 2003, najväčšiu ranu môžu čakať pohonné hmoty v letectve. Globálny dopyt by kvôli smrtiacemu vírusu by v tomto roku mohol spôsobiť pokles o 260 000 barelov ropy denne. Z toho dve tretiny by boli na úkor paliva do lietadiel. Ceny ropy by tak zrejme následkom klesli o 2,90 USD na barel, hovorí americká banka, ktorá prepojila vplyv SARSu na dopyt a tohtoročné objemy.

Pre trhy s ropou je možnosť narušenia ďalším potenciálnym zdrojom neistoty. Tento rok si už minimálne jedným takým obdobím prešli v súvislosti s tenziou na Blízkom východe a najnovšie tiež v severnej Afrike.

Kolísavosť cien ropy sa teda môže v nadchádzajúcich týždňoch zvyšovať. "Goldmani" ale v prípade ceny Brent stále očakávajú trend označovaný ako Backwardation. To je taká podoba trhu, keď sú ceny pre dodávku ropy v dohľadnej budúcnosti vyššie ako ceny kontraktov, ktoré budú vysporiadané neskôr.

Obavy z dopadu na dopyt po rope pritom budú pravdepodobne hrať proti nervozite z možného narušenia dodávok z Líbye, Iránu a Iraku.

"Zatiaľ čo reakcia OPEC na strane ponuky by mohla obmedziť fundamentálny dopad takéhoto dopytového šoku, počiatočné neistota z možného dopadu epidémie by mohla viesť k väčšiemu cenovému výpredaju, než naznačuje fundament," hovoria analytici  Damien Courvalin a Callum Bruce z Goldman Sachs.

Investori na celom svete boli prekvapení rýchlym rozšírením čínskeho koronavírusu, pričom akciové trhy po celom svete v pondelok ostali výrazne nižšie. Celoeurópsky Stoxx 600 poklesol o 1,7 % na začiatku obchodnej seansy, zatiaľ čo v USA Dow futures pred otvorením stráca  takmer 400 bodov.

Zatiaľ čo väčšina ázijských trhov bola kvôli lunárnemu Novému roku uzavretá, japonský Nikkei 225 poklesol v popoludňajšom obchodovaní o viac ako 2 %, zatiaľ čo Topix skĺzol o 1,6 %.

Hlavný analytik Danske Bank Allen von Mehren v pondelok ráno v poznámke klientom uviedol, že čínska ekonomika bude pravdepodobne zasiahnutá len krátkodobo a možné zníženie HDP odhaduje na jedno percento v prvej polovici roku 2020. „Epidémia SARS trvala tri až štyri mesiace, ale je ťažké povedať, či sa to dá porovnávať. Zatiaľ čo reakcia vlády je rýchlejšia, zdá sa, že nový vírus sa tiež šíri rýchlejšie. Je príliš skoro hovoriť o tom, kedy sa dostane pod kontrolu.“

V pondelok prudko vzrástli tradičné aktíva tzv. bezpečného prístavu. Spotové zlato sa obchodovalo s rastom o 0,78 %, tesne pod úrovňou 1 582,6 USD za uncu na začiatku európskeho obchodovania, zatiaľ čo japonský jen za 109 voči doláru. Švajčiarsky frank patril tiež k najsilnejším menám.

Vzrástli aj ceny vládneho dlhu, čím sa znížili výnosy dlhopisov. Výnos amerického 10-ročného dlhopisu klesol na 1,6218 % a dosiahol najnižšiu úroveň od októbra, zatiaľ čo výnos 30-ročných štátnych dlhopisov klesol na 2,0825 %. Výnos nemeckého 10-ročného Bundu klesol na -0,3550%, zatiaľ čo britký 10-ročný Gilt na 0,543 %, najnižšie od 10. októbra.

Analytici spoločnosti Danske Bank predpokladajú, že najväčší dopad môže očakávať čínsky sektor služieb, bude to mať omnoho väčšie následky, ako tomu bolo počas epidémie SARS v roku 2003. Z globálneho hľadiska predstavuje Čína 19 % svetového hospodárstva z hľadiska parity kúpnej sily (PPP), v roku 2003 to bolo len 9 %. Zmierňujúcim faktorom by mohlo byť, že dovoz v sektore služieb je oveľa menší ako vo výrobe, ale neistota pravdepodobne bude mať dopad aj na globálnu ekonomiku, napísal von Mehren. „Existuje teda jasné riziko, že očakávané oživenie rastu a indexu PMI (index nákupných manažérov) by sa mohlo trochu oneskoriť alebo aspoň zmierniť. Rovnako ako v Číne by však mal byť účinok dočasný, “dodal. „Sme v nezmapovaných vodách, pretože vírus sa v takomto modernom hospodárstve, akým je dnes Čína, s oveľa širšími dopravnými prepojeniami a väčšej integrácie do svetového hospodárstva, zatiaľ nevyskytol.“

Súvisiace články

Aktuálne správy