Vedúci ekonomický index v USA klesol v decembri viac, než sa predpokladalo

Vedúci ekonomický index v USA zaznamenal koncom minulého roka pokles, pričom jeho tempo bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedol to inštitút Conference Board.
Podľa inštitútu kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index – LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v decembri o 0,3 %. V novembri zaznamenal rast o 0,1 %, čo predstavuje revíziu smerom nahor, keď pôvodné informácie poukazovali na novembrovú stagnáciu indexu.
Decembrový vývoj LEI bol horší, než očakávali analytici. Tí s poklesom počítali, predpokladali však, že dosiahne 0,2 %.
Ako povedal Ataman Ozyildirim z Conference Board, po započítaní údajov za december zaznamenal vedúci ekonomický index pokles v štyroch z posledných piatich mesiacov. „Najmä ukazovatele výrobného sektora naznačujú, že tento sektor bude v slabom výkone pokračovať,“ uviedol.
„Na druhej strane, finančné podmienky a vyhliadky spotrebiteľov, čo sa týka vývoja ekonomiky, sú aj naďalej pozitívne. To by malo v prvých mesiacoch tohto roka zabezpečovať rast hospodárstva na približne 2-percentnej úrovni,“ dodal Ozyildirim.

Súvisiace články

Aktuálne správy