MMF zhoršil vyhliadky svetovej ekonomiky

Medzinárodný menový fond zhoršil prognózy rastu globálnej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Varoval, že tempo bude relatívne nízke a že sa neukazujú signály výraznejšieho zotavenia.
Experti MMF síce počítajú v tomto roku so zrýchlením tempa globálnej expanzie na 3,3 % z 2,9 % vlani, nová predpoveď je však nižšia v porovnaní s októbrovou prognózou, keď MMF očakával nárast o 3,4 % po zvýšení o 3 % v roku 2019. Fond ešte výraznejšie skresal predpoveď na rok 2021, konkrétne na 3,4 % z 3,6 %.
MMF v novom výhľade pre svetovú ekonomiku, ktorý zverejnil na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose, menoval medzi pozitívnymi faktormi, ktoré podporujú rast, napríklad uvoľnenú politiku centrálnych bánk, čiastočnú obchodnú dohodu medzi USA a Čínou rovnako ako zníženie obáv, že Británia vystúpi z Európskej únie (EÚ) bez dohody. Hlavným dôvodom revízie vyhliadok smerom nadol je slabší rast indickej ekonomiky.
„Prognózované oživenie globálneho rastu zostáva neisté. Naďalej závisí od zotavenia rozvíjajúcich sa trhových ekonomík, ktoré sú pod tlakom a nedarí sa im, keď rast v rozvinutých ekonomikách sa stabilizuje v blízkosti aktuálnych úrovní,“ uviedla hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová. „Niektoré riziká sa čiastočne znížili vďaka oznámeniu prvej fázy obchodnej dohody medzi USA a Čínou a poklesu pravdepodobnosti brexitu bez dohody,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy