Agentúra Fitch potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

Rast ekonomiky krajiny je síce utlmený, ale verejný dlh klesá a rozpočtový prebytok za rok 2019 zostal nad hranicou 1 % HDP.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom. Dôvodom potvrdenia úverovej spoľahlivosti krajiny je to, že jej verejný dlh smeruje nadol, hoci slabosť ekonomiky je trvalejšia, ako sa pôvodne očakávalo. Medziročný rast nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) bol v minulom roku iba na úrovni 0,6 percenta v porovnaní s rastom o 1,5 percenta v roku 2018. Fitch predpovedá, že rast ekonomiky zostane slabý, pričom v tomto roku posilní o 0,9 percenta v roku 2021 o 1,3 percenta.

„Základy domácej ekonomiky však zostávajú zdravé a podporuje ich rekordne nízka nezamestnanosť a odolné sektory služieb a stavebníctva,“ uviedla agentúra Fitch. Navyše poukázala na to, že rozpočtový prebytok Nemecka zostal v roku 2019 nad hranicou 1 percento HDP po tom, ako v roku 2018 dosiahol rekordnú výšku na úrovni 1,9 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy