Uplynulý týždeň na svetových devízových trhoch

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra

Dolár v pondelok posilňoval voči jenu aj euru, keďže sa blíži podpis predbežnej dohody o obchode medzi USA a Čínou a investori si nevšímali slabšiu tvorbu pracovných miest v USA, ako sa očakávalo. Povzbudením pre investorov bolo aj rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa obnoviť pravidelný dialóg s Pekingom o obchodnej politike, ktorý Washington ukončil v júli 2017.

V utorok dolár podporila vládna správa, podľa ktorej sa spotrebiteľské ceny v USA v decembri zvýšili o 0,2 percenta a medziročná inflácia bola na úrovni 2,3 percenta.

V stredu sa dolár dostal pod tlak po tom, čo americký minister financií Steven Mnuchin vyhlásil, že dohoda s Pekingom neznamená automatické zníženie ciel na dovoz čínskych tovarov.Očakávania, že podpis predbežnej dohody medzi USA a Čínou o obchode vo štvrtok povzbudili trhy, z čoho profitovala aj americká mena.

Očakávania, že podpis predbežnej obchodnej dohody medzi USA a Čínou zlepší vzťahy medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami, vo štvrtok povzbudili trhy, z čoho profitovala aj americká mena.

K optimizmu následne v piatok prispela správa vlaňajšom raste čínskej ekonomiky, ktorý bol najslabší za takmer 30 rokov. Prognostici ale zaznamenali výrazné zlepšenie aktivity v decembri. Dolár oproti jenu vzrástol na 110,21 JPY/USD zo štvrtkovej uzatváracej úrovne 110,13 JPY/USD. Kurzu spoločnej európskej meny voči doláru sa však darilo a prilepšila si na 1,1140 USD/EUR z hodnoty 1,1136 USD/EUR.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy