Priemyselná produkcia v Spojených štátoch v závere minulého roka klesla

Po solídnom raste v novembri zaznamenala priemyselná produkcia v USA v závere minulého roka pokles, za čím je najmä nižšia produkcia utilít v dôsledku slabšieho dopytu po vykurovaní. Ukázali to v piatok zverejnené údaje americkej centrálnej banky.
Federálny rezervný systém (Fed) informoval o tom, že priemyselná produkcia v USA klesla v decembri o 0,3 % po 0,8-percentnom raste v novembri. Novembrové údaje boli revidované smerom nadol, keďže pôvodný údaj za november hovoril o 1,1-percentnom raste. Decembrový údaj je zároveň horší, než čakali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom o 0,2 %.
Pod pokles produkcie v poslednom mesiaci minulého roka sa podpísala najmä produkcia utilít, ktorá sa prepadla o 5,6 %. V novembri zaznamenala rast o 1 %. Dôvodom je mimoriadne teplé počasie v decembri, ktoré tak výrazne znížilo dopyt po vykurovaní.
Produkcia výrobného sektora sa zvýšila, tempo rastu sa však v porovnaní s novembrom prudko spomalilo. Zatiaľ čo v novembri produkcia vo výrobnom sektore vzrástla o 1 %, v decembri rast dosiahol iba 0,2 %.
Naopak, produkcia v ťažobnom sektore sa v decembri oproti novembru zotavila. Vzrástla o 1,3 %, zatiaľ čo v novembri o 0,2 % klesla.

Súvisiace články

Aktuálne správy