Eurokomisár Hogan obnovil rokovania o obchode s USA

, TASR Foto:SITA/AP

Komisár Európskej únie (EÚ) pre obchod Phil Hogan označil svoje stretnutie s vysokými predstaviteľmi USA za „dobrý začiatok“ pre obnovenie obchodných vzťahov s Washingtonom. Dodal však, že je potrebné urobiť viac.

Hogan vo štvrtok (16. 1.) novinárom Washingtone povedal, že si počas svojej návštevy vymenili názory s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthizerom. A zdôraznil, že Brusel chce rokovať o riešení niekoľkých otvorených sporov a vyhnúť sa zavádzaniu odvetných ciel.

Uviedol tiež, že EÚ nie je pripravená rokovať o poľnohospodárstve v rámci širších obchodných rozhovorov, ale pri pohľade na niektoré prekážky, ako sú fytosanitárne normy, by mohla ponúknuť niekoľko možností na prekonanie tejto slepej uličky.

Podľa Hogana sa hrozby USA v súvislosti so zavedením ciel na európske autá počas jeho rozhovorov s americkými predstaviteľmi vo Washingtone neobjavili.

Toto vyjadrenia komisára Hogana prišlo niekoľko hodín po tom, čo nemecký minister obrany potvrdil správy v médiách, že Washington sa EÚ vyhrážal clami na autá vo výške 25 %, pričom požadoval, aby tri krajiny EÚ zvýšili tlak na Irán. „To sa nespomínalo,“ povedal Hogan novinárom.

Nemecko, Francúzsko a Británia tento týždeň formálne obvinili Irán z porušenia mnohostranného jadrového paktu z roku 2015, týždeň potom, ako ich prezident USA Donald Trump tajne požiadal, aby to urobili a pohrozil im clami. Ale Hogan vo štvrtok tvrdil, že sa o tejto hrozbe dozvedel až od médií.

Trump sa začal už v roku 2018 vyhrážať zavedením ciel na dovoz áut zo zahraničia s cieľom brániť americké automobilky, čo znepokojilo najmä japonských a európskych výrobcov áut.
Ale japonské automobilky sú už "v suchu", keďže Washington a Tokio v septembri minulého roka uzavreli novú obchodnú dohodu. Zdá sa, že v prípade EÚ uplynul termín pre prijatie rozhodnutie o clách na autá vlani v novembri bez vyjadrenia Bieleho domu. Len americký minister obchodu Wilbur Ross, ktorý dohliadal na vypracovanie správy o tom, či obrana národnej bezpečnosti USA odôvodňujú takéto clá, vtedy povedal, že by sa nemali zavádzať žiadne clá.

Hogan po štvrtkových rokovaniach skonštatoval, že predstavitelia USA nie sú spokojní so snahami EÚ vyriešiť spor o dotácie pre výrobcov lietadiel Airbus.
Spojené štáty americké v októbri 2019 zaviedli clá na európsky export v hodnote 7,5 miliardy USD (6,71 miliardy eur) po tom, čo Svetová obchodná organizácia rozhodla, že dotácie pre Airbus sú neprípustné.

Podľa Hogana Brusel sa k tomu vyjadril a teraz čaká na protinávrh Trumpa. Cieľom EÚ je dosiahnuť komplexný výsledok v oblasti civilného letectva.
Kameňom úrazu na rokovaniach medzi Washingtonom a Bruselom je však poľnohospodárstvo, pričom Európania splnili záväzky týkajúce sa zvýšenia dovozu sójových bôbov a kukurice z USA. „Snažíme sa reagovať pozitívne,“ dodal eurokomisár.

Súvisiace články

Aktuálne správy