Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kaviarni či v bare ročne asi 500 eur

Stravovanie mimo domu uberá Slovákom z ich rodinných rozpočtov 5,4 %. V roku 2018 tak celkovo minuli 2,7 mld. eur.

Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne. Ako ďalej na základe najaktuálnejších údajov Eurostatu a Štatistického úradu SR poukázala analytička WOOD & Company Eva Sadovská, stravovanie mimo domu uberá Slovákom z ich rodinných rozpočtov 5,4 %. V roku 2018 tak celkovo minuli 2,7 mld. eur. Podľa Eurostatu pritom výdavky na stravovacie služby tvorili z hrubého domáceho produktu Slovenska podiel na úrovni 3 %. Aj v prípade výdavkov na stravovacie služby existujú na Slovensku regionálne rozdiely súvisiace s výškou príjmov, mierou nezamestnanosti a celkovo životnou úrovňou. S nárastom cien potravín, ale aj energií zároveň idú podľa Sadovskej ruka v ruke aj vyššie ceny za stravovanie mimo domova.

Na Slovensku sa za posledných 10 rokov zvýšila výmera a dostupnosť stravovacích zariadení. V roku 2017 bol počet miest za stolom v pohostinstvách na úrovni 104 tis. Oproti roku 2007 ide o 51-percentný nárast, nakoľko vtedy bol počet miest za stolom vykázaný na úrovni 69 tis. Najviac možností stravovania sa mimo domova ponúkajú reštaurácie a jedálne so samoobsluhou, spolu vyše 70 tis. miest. Jedným z dôvodov rastúceho trendu je zvýšenie počtu nákupných centier a komerčných administratívnych budov. „Nákupné či biznis centrá, v snahe byť čo najbližšie ku svojim zákazníkom a klientom, ponúkajú okrem nakupovania a kancelárskych priestorov aj možnosť stravovania sa, či posedenia pri káve. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú tak práve reštaurácie, kantíny, bary, kaviarne či čajovne,“ konštatuje Sadovská.

Rozdiely vo výdavkoch na stravovacie služby sú v jednotlivých ekonomikách Európskej únie neprehliadnuteľné. Najvyššie sumy za stravovanie mimo svojho domova vynakladajú v prepočte na obyvateľa Íri (2 880 eur), nasledujú Rakúšania (2 430 eur) a Španieli (2 020 eur). Naopak, najmenej nechávajú ročne v reštauráciách, baroch či kaviarňach Rumuni (120 eur), Poliaci (220 eur) a Bulhari (230 eur). V rámci Višegrádskej štvorky viac ako my nechali v roku 2018 v stravovacích zariadeniach v prepočte na obyvateľa Česi aj Maďari. Výdavky na stravovanie mimo domu tvoria najvyšší podiel na celkových výdavkoch v už spomínaných krajinách Írsko, Španielsko, Malta a Rakúsko. Naopak, najmenej na stravovacie služby vynakladajú Rumuni, ktorých podiel nepredstavuje ani 2 %. V prípade eurozóny aj únie sa podiel spomínaných výdavkov na celkových výdavkoch pohybuje okolo siedmich percent.

WOOD & Company je investičná skupina, ktorá sa zameriava na poskytovanie transakčného poradenstva, poradenstva v oblasti korporátnych financií, obchodovanie s cennými papiermi a správu aktív. Vznikla v roku 1991 a má kancelárie v šiestich európskych mestách vrátane centrály v Prahe či oddelenia investičného bankovníctva v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy