Rast ekonomiky eurozóny podľa ECB zostáva slabý

Banka prognózuje, že v tomto roku hospodárstvo bloku dosiahne rast o 1,1 %

Rast ekonomiky eurozóny podľa popredných predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB) zostáva slabý, hoci vidia niekoľko pozitívnych znakov po tom, ako sa USA a Čína posunuli k zmierneniu napätia v oblasti obchodu. Nedávne údajne naznačujú „stabilizáciu ekonomického rastu eurozóny“, konštatuje sa v zázname zo zasadania ECB z 12. decembra, ktorý banka zverejnila vo štvrtok. Členovia Rady guvernérov však zároveň stále pozorujú „pokračujúcu slabú dynamiku rastu v eurozóne“.

ECB prognózuje, že v tomto roku hospodárstvo menového bloku dosiahne mierny rast na úrovni 1,1 percenta. Rast ekonomiky podľa centrálnej banky podporujú firmy v oblasti služieb a aktivita stavebných spoločností, ale priemysel, napríklad automobilový sektor a strojárstvo, zostávajú v recesii. Dôvodom na obavy podľa ECB zostáva vývoj mimo 19-člennej eurozóny, keďže spracovateľský priemysel bloku poškodzuje neistota v otázke americko-čínskych obchodných vyjednávaní.

USA a Čína v stredu podpísali dohodu, ktorá rieši niektoré problémy, ale celkové napätie v oblasti obchodu zostáva v podstate nevyriešené.

Súvisiace články

Aktuálne správy