Banky z eurozóny zaznamenali za 9 mesiacov nárast čistých výnosov z úrokov

Banky z eurozóny zaznamenali v prvých deviatich mesiacoch minulého roka nárast čistých výnosov z úrokov, aj napriek sťažnostiam, že záporné úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) im zmazali časť z tejto najzákladnejšej formy ich príjmu. Ukázali to najnovšie údaje ECB.
ECB v septembri 2019 znížila svoju depozitnú sadzbu hlbšie do záporného pásma na -0,5 %. Banka pritom dlho argumentovala, že komerčné finančné ústavy sú čistými príjemcami jej ultra voľnej menovej politiky, pretože vyššie objemy úverov im prinášajú viac ako len náhradu za nízke sadzby.
Najväčší poskytovatelia úverov v 19 krajinách eurozóny, na ktorých dohliada ECB, za prvých deväť mesiacov 2019 zvýšili svoj čistý úrokový výnos na 202,9 miliardy eur zo 194,4 miliardy eur rok predtým. To bola najväčšia deväťmesačná hodnota tohto príjmu od roku 2014, keď ECB začala dohliadať na banky v regióne.
Aj celkový príjem bánk sa v sledovanom období zvýšil, ale ich kombinovaný čistý zisk ešte klesol, a to o 8 %, keďže ich náklady rástli a rezervy na riziká sa zvýšili, ukázali údaje ECB.
Banky v Nemecku, najväčšej ekonomike bloku, mali najhoršie výsledky v období január-september 2019. Ich spoločný čistý zisk bol na rovnakej úrovni ako zisk veriteľov z Grécka, oveľa menšej ekonomiky, ktorá musela v predchádzajúcich rokoch požiadať o tri záchranné balíky.
Kombinovaná návratnosť kapitálu nemeckých bánk dosiahla v sledovanom období 0,4 %, čo naznačuje, že sektor nezískal späť náklady na svoj kapitál, aj keď je zatiaľ dobre kapitalizovaný.
Banky v Španielsku a Taliansku, ktoré boli v minulosti považované za kandidátov na záchranu, medzitým dosiahli návratnosť viac ako 7 % a patrili v tomto smere medzi najlepšie v eurozóne.
Kombinovaná návratnosť vlastného kapitálu bánk v eurozóne za deväť mesiacov do konca septembra 2019 klesla na 5,83 % zo 6,85 % v predchádzajúcom roku, a bola tak najnižšia za tri roky.
ECB tiež uviedla, že slabá ziskovosť je jedným z najväčších rizík pre hospodárstvo eurozóny a sťažnosti týkajúce sa nízkych sadzieb odvádzajú pozornosť od zastaraných obchodných modelov bánk v regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy