Aj pri dávke v nezamestnanosti zo zahraničného zárobku platí obmedzenie

Tí zamestnanci, ktorí pracujú na území členských štátov EÚ, EHP a Švajčiarska o dávku v nezamestnanosti žiadajú v prvom rade v štáte posledného zamestnania. Domovský členský štát im dávku prizná len po splnení vnútroštátnych podmienok.
„Na Slovensku to znamená zaevidovanie sa na úrade práce, obdobie poistenia v nezamestnanosti 730 dní v posledných štyroch rokoch pred týmto zaevidovaním sa a počas výkonu práce v  Európskej únii splnenie podmienky zachovania centra záujmov na Slovensku,“ informuje Sociálna poisťovňa.
Výška dávky, ak o ňu poistenec požiada v SR, sa určí z príjmu, ktorý dosiahol v súvislosti s poslednou zárobkovou činnosťou. Príjem potvrdí príslušná inštitúcia sociálneho zabezpečenia štátu, v ktorom žiadateľ o dávku pracoval.
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že aj v takomto prípade bez ohľadu na výšku zárobku môže poberateľ dostať maximálnu dávku stanovenú zákonom. V súčasnosti je maximálna dávka v mesiaci, ktorý má 31 dní, 1032,50 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je to 999,20 eura. Uvedené sumy sú platné do 30. júna 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy