Najlepšie ETF za rok 2019: Rast vo vybraných sektoroch spolu s pákovým efektom

, etf.com Foto: getty imges

Akcie aj dlhopisy majú za sebou jeden z najlepších ročných výsledkov za dlhé obdobie. Dobre sa darilo klasickým indexovým ETF, avšak niektoré sektorové nástroje zarobili oveľa viac než produkty zamerané na široké indexy.

Jednoznačnými víťazmi minulého roka sa stali produkty, ktoré naplno využili rast vo vybraných sektoroch v kombinácii s využitím pákového efektu. Dychberúca výkonnosť je podmienená vyššou mierou rizika, páka funguje na obe strany. Tieto produkty nie sú príliš vhodné bežných investorov, portfólio je často veľmi koncentrované, správcovia využívajú aktívny prístup a môžu si účtovať pomerne vysoké poplatky. V prípade vyššej volatility môže investor zaznamenať nečakanú stratu, ktorú by nemusel dokázať hneď napraviť.

Aj tí investori, ktorí si nepotrpia na vysoké výnosy za každú cenu, mali vlani dostatok možností. Dokázali investovať bez páky a dosiahnuť nadpriemerné výnosy. Prvé miesta v rebríčku obsadili fondy orientujúce sa na v súčasnosti veľmi populárne alternatívne formy energie, nástroje orientované na polovodiče, ktoré ťahá hore technologický boom. Zo sektorových ETF ešte stoja za zmienku produkty zamerané na biotechnológie, ktoré investujú do firiem ponúkajúcich nové experimentálne lieky. Rozvíjajúce sa trhy, respektíve tri štvrtiny zoskupenia BRIC, potom prezentujú ETF zamerané na sektor spotrebného tovaru v Číne, ruský akciový trh a malé firmy v Brazílii. Zaujímavosťou je aj ETF zameraný na vlani veľmi výkonný grécky akciový trh.

Aj niektoré ETF zamerané na celý technologický sektor zaznamenali veľmi zaujímavú výkonnosť, ale fondy ako Fidelity MSCI Information Technology Index ETF alebo Vanguard Information Technology ETF sa už do rebríčka najvýkonnejších nedostali.

Vlani v prostredí nízkych úrokových sadzieb rástli aj drahé kovy. Darilo sa ťažobným spoločnostiam, aj  fondom zameraným na fyzické paládium, komoditu, ktorej cena sa vyšplhala až k dvom tisícom dolárov za uncu.

Súvisiace články

Aktuálne správy